Mindennek az alapja a rizs, ahogy én szeretem:
Lábosban olívaolajon megfuttatok 1 bögre rizst, egészen addig pirítom, amíg a rizs szemek megbarnulnak. Utána felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, sózom (én Maggi ízvarázst használok) borsozom és puhára főzöm.
Azért mert a rizst barnulásig pirítom, nem tapad össze, hanem a rizsszemek gördülősek maradnak.
Ezt a rizsalapot aztán többféleképpen is fel lehet használni. Lehet keverni apróra vágott californiai paprikával és petrezselyem zölddel.
Tojásrántottával is, akkor tisztára olyan, mint a kínai sültrizs. Lehet hozzákeverni lecsót, gomba pörköltet, párolt zöldségeket.
Lehet csinálni rakott rizst, sült zöldségekkel, rétegesen lerakva a tepsiben, majd 0,1%-os tejjel elkeverni 1 egész tojással, leönteni vele és sütőbe téve megsütni.
És nagyon szeretem a currys változatot is, ehhez a főzés közben még egy kis curry port adok a rizshez.
Spanyol rizs:
Ez fokhagymával és citrommal készül.
Szerb rizs:
Ez kicsit erős, gombás lecsóval. Mind kettő isteni finom.
Rizsfelfújt:
Mindent ugyanúgy kell csinálni, mint a normálnál csak o.1-es tejből és mézzel vagy édesítővel, ízesítesz, valamint a tetejére nem szörpöt öntesz, hanem mondjuk gyümölcs joghurtot vagy te turmixolsz össze, joghurttal mondjuk fagyasztott erdei gyümölcsöket. De leírom azért pontosan.
Kell hozzá, 2 csésze rizs, 2 csésze tej, 2 csésze víz, só, fahéj, méz, 3 tojás, 1 evőkanál vaj, 1 citrom, 1 zacskó mirelit gyümölcs trópusi vagy erdei. A rizst a tejjel, mézzel, vízzel és sóval puhára főzöd. Beleteszed a mézet és egy kis árnyalatnyi fahéjat is. Amikor kész lefeded és hagyod kihűlni. Kihűlt utána beleütöd a 3 tojás sárgáját, 1 evőkanál margarint és a maradék fehérjéből felvert habját a citrom levével és belereszeled a citrom héját is. Egy tepsit vagy jénait kikensz olivával és rizsliszttel, beszórod, utána beleöntöd ezt a rizses masszát és megsütöd. Amikor kész, megcsinálod a gyümölcsökből a joghurtos gyümölcsös öntetet.
Speckó rizs:
Hozzávalók: 20 dkg hosszúszemű rizs, 1 kk majoránna, 20 dkg sárgarépa, 5 dkg mazsola, 3 ek. olívaolaj, 1 kk. kurkuma, 1 kk. őrölt szegfűbors, 1 kk. őrölt feketebors, 1 kk. só.
Elkészítés:
A rizst gondosan átválogatjuk, majd egy órára vízbe áztatjuk. Közben a megtisztított sárgarépát durvára reszeljük, a mazsolát megmossuk, és a szárát leszedjük.
A rizst leszűrjük, forró olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a sárgarépát, a mazsolát, a majoránnát, és a fűszereket. Annyi vizet öntünk rá, amennyi a térfogatának a duplája, majd felforraljuk és kis lángon fedő alatt, puhára pároljuk. Közben nem szabad megkeverni! Tálalás előtt óvatosan, hogy a rizsszemek ne törjenek, átforgatjuk, fellazítjuk.
Falaskás rizs:
Szerintem egyszerű és mégis finom. Szokásos módon rizst főzök. Mostanában bele vagyok szeretve a jázminrizsbe, de nem a SPAR-osba.
20 dkg gombát ( ez mindegy milyen, én ma laskát, csináltam) fél póréhagymával jól összesütök, sózom, borsozom. Amikor már megsült felverek 2 egész tojást és belekeverem, mint a tojásrántottába, petrezselyem zöldjével megszórom a végén. A rizskupac tetejére halmozom. Nagyon finom, és ami a lényeg: készen van 20 perc alatt.
Kínai sült rizs Lazac módra:
A rizst előre megfőzöm, ízvarázzsal, fehérborssal és kurkumával ízesítem. Lehet nagyobb adagot is készíteni, mert más ételekhez is finom így. A kínai sült rizs hozzávalói: előre megfőzött rizs, újhagyma, vagy póréhagyma, fokhagyma, gyömbér ( friss v. por ), piros húsú paprika - hegyes erős paprika, sárgarépa, zöldborsó, gomba, ázsiai citromfű ( lehet por alakban kapni), fehér bors, ötfűszer keverék ( ez el is hagyható ha nincs) - tojás - szójaszósz - mogyoróolaj ( jó az olíva is) A zöldségeket nagyon vékony szeletekre vágom, vagy összekockázom apróra. Minden zöldséget külön tálkára teszek, mert nagyon gyorsan kell dolgozni velük. A fűszereket kikészítem, a tojásokat felverem a szójaszósszal. Wokban v. serpenyőben felhevítem az olajat, először a sárgarépa és a zöldborsó kerül az edénybe. 2-3 perc kevergetés, pirítás után a gomba és a paprikák, majd a legvégén az újhagyma és a fokhagyma. Az utólag belekerült zöldségeket is kb. 2-3 percig sütjük a többivel együtt, majd belekeverjük a felvert szójaszószos tojást. Ízesítjük a fűszerekkel, és lazán beleforgatjuk az előfőzött rizst. Pár perc együtt pirítás után kész az étel. Önmagában is nagyon finom, de husival is fogyasztható (csak nem a diéta idején)
Ananászos Curry-s Főtt Rizs:
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg közönséges főtt rizs, 5 db kör alakú ananászszelet, 1 kávéskanál curry, 2 szál petrezselyem zöld
Előkészítés: A rizs ne legyen egészen puha, hogy a gyümölcs által eresztett lé ne tegye túlzottan nedvessé. Négy ananászszeletet vágjunk egészen kicsi kockákra.
Főzés: Keverjük össze a rizst a curryvel, és keverjük bele az ananászkockákat. Tűzálló edénybe téve helyezzük forró sütőbe 3-4 percre. Vágjuk apróra a petrezselymet. Díszítsük a tál tetejét a maradék kör alakú szelettel, hintsük meg a petrezselyem zölddel.
Főtt rizs
A szakértők szerint a tisztított, fényezett rizst fölösleges megmosni, mert ezzel lemossuk róla azt a vékony, rizslisztszerű takarót, amely különleges ízhatást ad neki. Mások azzal érvelnek, hogy ha váltott vízben, mossuk, megduzzad, könnyebben megfő és ízesebb lesz. Ugyanígy folyik a vita a tisztítatlan, nyers rizs kérdésében is. A lényeg az, hogy a rizst mindenképp meg kell tisztítani, vagy azzal, hogy kiválogatjuk belőle a hulladékot, vagy mosással. Kimérünk húsz dekagramm rizst, serpenyőbe vagy lábosba tesszük. Ráöntünk fél liter hidegvizet és egy kávéskanál olajat - ez akadályozza meg abban, hogy túlfőjön. Fölforraljuk a serpenyő tartalmát, amíg a tetején buborékok és hab nem jelenik meg. Ekkor lefedjük és kis lángon tizenhét percig, pároljuk. Ennyi idő alatt a rizsszemek megfőnek, egymástól elválnak, valamelyest mégis összetapadnak, hogy ne kelljen szemenként kiszedegetni őket a tányérból. Ha nem rögtön tálaljuk a rizst, nem árt a szélére két-három kiskanál vizet csepegtetni, mert azon a részen, ahol az edénnyel érintkezik, hajlamos a megszikkadásra. Ebben az esetben a tálalás előtt kicsit átmelegítjük, hogy ezt a néhány kanál vizet is magába szívja.
Főtt rizs 2
E metódus szerint a rizs térfogatának 1,25 része szükséges a vízből. Tehát ha egy pohárra való rizst (kb. húsz dekagramm) használunk, ahhoz egy és egy negyed pohár víz dukál. Mielőtt főzni kezdünk, külön fölteszünk egy fazék vizet, s azt az egész procedúra alatt melegedni hagyjuk. A nem túl sok vízben fölforraljuk a rizst, két percig lobogni hagyjuk a vizet, majd egészen kis lángon további hét-nyolc percig főzzük. Ez idő alatt a vizet vagy teljesen magába szívta a rizs, vagy a víz elpárolgott. Ezért a fazékban lévő forró folyadékból annyit öntünk hozzá, hogy jó fél centiméterrel ellepje. Lefedjük, öt percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről, de a födőt rajta hagyjuk, hogy saját levében tovább rotyogjon hét-nyolc percig. Ez idő alatt, tehát összesen húsz perc alatt a rizs megfőtt.
Fõtt rizs 3
Két kanál olajat forrósítunk, belerakjuk a húsz dekagramm rizst, egy fél hagymát, (ettől fehér marad, és különleges zamatot kap). Ebben megforgatjuk a rizst, majd felöntjük vízzel. A régi kínai bölcsesség szerint a rizs akkor lesz jó, ha a főzés kezdetén pontosan annyi víz lepi el, amekkora a szakácsnő hüvelykujjának utolsó ujjperce. Noha Kínában körülbelül négyszázmillió szakácsnő van, kicsi és nagy tenyerekkel, rövid és hosszú hüvelykujjakkal, általában mégiscsak sikerül nekik e furcsa mérce szerinti rizs.
Fõtt rizs apró rákkal
Hozzávalók (4 személyre):
4 csésze közönséges főtt rizs, 1 konzerv rákhús (220-300g), 1db kör alakú ananászszelet, 10-15 szem mandula, 1 csipet őrölt gyömbér, 1 csipet kurkuma (színezéséhez), 1 csapott kávéskanál bors, 2 kávéskanál apróra vágott metélőhagyma, 2 szál petrezselyem vagy koriander zöld.
Elkészítése: Vágjuk az ananászszeleteket apróra. Szedjük kis darabokra a rákhúst. Pirítsuk 3 percig igen kevés olajon. Tisztítsuk meg a mandulát, és vágjuk apró darabokra. Pirítsuk meg száraz edényben. Vágjuk apróra a petrezselyem zöldet. Keverjük össze az anyagokat egy tűzálló edényben, és helyezzük gőz fölé. Gõzöljük 20 percig. Tartsuk melegen tálalásig. Ha túl száraz, öntsük hozzá a rákkonzerv levét, esetleg ananászlevet.
Fortély:
Különféle fényezett sültek mellé adhatjuk, de önálló fogásként is tálalhatjuk.
Főtt rizs földimogyoróval és szezámaggal
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg főtt rizs, 15 dkg földimogyoró,1 evőkanál szezámmag, 1 szál koriander- vagy petrezselyem zöld
Elkészítés: Tartsuk melegen a natúr főtt rizst. Tisztítsuk meg a földimogyorót, törjük durvára. Külön edényben szárazon pirítsuk meg a mogyorót és külön a szezámmagot. Ügyeljünk, hogy ne barnuljanak meg túlságosan! Vágjuk össze a koriander zöldet. Keverjük össze a rizst, a mogyorót és a szezámmagot. Forró sütőben melegítsük át. Hintsük meg a tetejét koriander zölddel.
Fortély:
Főképp enyhébb fűszerezésű marhahúsok mellé adjuk.
Kantoni rizs
Hozzávalók (4 személyre):
4 csésze natúr főtt rizs, 2 tojás, 2 evőkanál szójamártás, 3,5 evőkanál olaj, 10 dkg tisztított garnélarák, 1 fej hagyma, 10 dkg fényezett pulykasült, 5 dkg párolt zöldborsó, 1 kávéskanál konyak, 1 késhegynyi bors, Néhány csepp szezámolaj
Elkészítés: Verjük fel a tojásokat egy csészében a szójamártással együtt. Hevítsünk fél evőkanál olajat egy serpenyőben, süssük egy percig benne a tojást omlettnek. Hagyjuk kihűlni. Tisztítsuk meg és vágjuk fel a hagymát. Vágjuk csíkokra a sültet. Keverjük össze a rákot a konyakkal. Vagdaljuk az omlettet keskeny csíkokra. Hevítsük fel a maradék olajat, süssük benne a hagymát és a rákot egy percig, ezután tegyük bele a pulykahúst és a párolt zöldborsót. Állandó kevergetés közben süssük két percig. Egy lyukacsos szedőkanállal emeljük ki az olajból az anyagokat. Tegyük a rizst a serpenyőbe, süssük kevergetve három percig. A rizsszemeknek pergőnek kell lenniük. Tegyük vissza az előbb kiszedett anyagokat, és két percig süssük még. Adjuk hozzá a szezámolajat, és tálaljuk.
Csak megtartó időszakban ajánlott:
Gazdagíthatjuk a kantoni rizses tálat párolt gombával Rizsünk akkor lesz a legjobb, ha főzés után hűtőszekrénybe tesszük, és időnként villával fellazítjuk, majd csak ezután keverjük hozzá az ételhez.
Nyolc kincs rizs
Hozzávalók (1 személyre):
5 dkg párolt rizs, 1/2 konzerv sárgabarack, 5 dkg diákcsemege (vegyes magvak: mazsola, mogyoró, kesudió, mandula), Pár szem dió, 4 teáskanál méz, édesítő, kevés étolaj
Előkészítés: a rizst előfőzzük: vagy megpároljuk, vagy bő vízben egyszerűen csak megfőzzük, majd leszűrjük. A konzerv gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk fel, hogy épp egy falatnyiak legyenek.
Elkészítés: a wokot jól felmelegítjük, majd fél merőkanálnyi olajat körülfuttatunk benne. Ezen a megfőtt rizst állandó kevergetéssel átmelegítjük, úgy egy percig kissé megsütjük. (Vigyázzunk, nehogy leragadjon!) Ezután az ízesítés első lépéseként a mézet adjuk a rizshez, amit jól elkeverünk, majd megszórjuk a 2 kávéskanálnyi cukorral. Ezután beletehetjük a kincseket, vagyis a magvakat, konzervgyümölcs darabkákat, és folyamatos kevergetéssel 1-2 perc alatt szinte csak átforrósítjuk azokat. Megfelelő díszítéssel tálaljuk.
Rizs buggyantott tojással
Hozzávalók (4 személyre):
1 csésze hosszú szemű rizs, 2 csésze víz, 4 tojás, 1 leveses kanál szójamártás, néhány csepp szezámolaj
Elkészítés: Készítsünk natúr rizst. Közben üssük egy lapos tányérra a tojásokat. 1 liter vizet forraljunk fel. A tojásokat csúsztassuk óvatosan a forró vízbe, és addig főzzük, amíg a fehérje meg nem keményedik, de a sárgája még lágy marad. Tegyük a rizst előmelegített tányérra, helyezzük rá szűrőkanállal a kiemelt tojásokat, öntözzük meg szójamártással és szezámolajjal.
Fortély:
A szezámolajat pirított szezámmaggal is helyettesíthetjük. Díszíthetjük apróra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel. Adhatunk hozzá sült apró rákokat.
Sült rizs
Húsz dekagramm teljesen megfőzött rizs, három evőkanál olaj, négy gombafej vagy tíz deka kínai sampinyon, három zöldhagyma, három tojás, öt dekagramm füstölt sonka, egy evőkanál szójamártás, öt dekagramm zöldborsó.
Előkészítés: a zöldhagymát gyermekujjnyi hosszúságú darabokra vágjuk, a gombát fölszeljük, a sonkát fölkockázzuk, a borsót megfőzzük, a tojásokat fölverjük.
Főzés: egy serpenyőt a tűzön átmelegítünk, amikor forró, beleöntjük az olajat. Mielőtt füstölne, megforgatjuk benne a zöldhagymát és a gombát, harminc másodpercig. Beletesszük a rizst, beleöntjük a tojást, és kis lángon összekeverjük, majd az egészet kivesszük a serpenyőből, és előmelegített tányérra tesszük. A többi alapanyagot két percig sütjük, visszarakjuk a tojásos rizst és újabb egy percig, átsütjük az egészet.
Mazsolás, fahéjas rizs:
1 bögre rizst megfuttatok kevés olívaolajon, majd felöntöm 2 bögre vízzel. Beleteszek 1 húsleveskockát, és 2 evőkanál mazsolát, megfűszerezem egy kis kávéskanál őrölt fahéjjal, majd az egészet puhára főzöm. Én most a Kalifa márkájú mediterrán keverékkel készítettem, abban van még citromhéj és narancshéj is, meg szárított ribizli. Alig tudtam abbahagyni az evést.
Rizslisztes panír
Az egész tojásokat felverni, egy másik tálban rizslisztet önteni. Felváltva liszt –tojás -liszt-tojás panírozni, és forró olajban kisütni. Így lehet csinálni, rántott husit is
Tv Paprikás Rizs:
A Tv Paprikán láttam főzni ezt a finomságot, megpróbálom leírni. Wokban felforrósítjuk az olivát, beleöntünk egy felvert tojást, mintha rántottát készítenénk. Hozzákeverjük a megfőtt rizst, és együtt pirítjuk nagy lángon. Ráöntünk szójaszószt és azzal is, kicsit pirítjuk.
Zöldséges sült rizs:
Hozzávalók: 50 dkg mirelit vegyes zöldség keverék, 20 dkg jázmin rizs, 2 tojás, 4 dl tejföl, újhagyma, 3 dkg vaj, só, bors.
Elkészítés: A rizst a vajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük másfélszer annyi vízzel, mint a rizs. Ételízesítővel, sóval és borssal ízesítjük, majd félpuhára főzzük. A mirelit zöldségkeveréket a vajon megdinszteljük, ezt is félpuhára. Közben összekeverjük a tejfölt a tojással, kevés borssal és sóval ízesítjük.
Egy tűzálló tálba rakjuk a rizs felét, majd rákarikázzuk az újhagyma felét, erre tesszük a zöldség felét, majd meglocsoljuk a tejföl felével. Ezután ismét rétegezzük a hozzávalókat. Felülre zöldség kerül. Bevonjuk a maradék tejföllel, és forró sütőbe toljuk, kb. 25 percig, sütjük.
Köretként és önálló ételként is finom, salátával tálaljuk