Görögsali Lazac módra:
1 egész kígyóuborkát héjastól vékonyan legyalulok, hozzászeletelek egy csomag hónapos retket,
egy csomag újhagymát, 1 fej paradicsomot, fél californiai paprikát. Ezeket összekeverem, sózom,
kevés olívaolajat öntök rá, és citromlével savanyítom. Pici kockákra vágok kb. 5 dkg feta sajtot, és
azzal megszórom, majd óvatosan összeforgatom.
Sült paprikasaláta:
3-4 vastaghúsú nagyobb paprikát (frenetikus élmény californiai paprikával) gázlángon megsütünk.
Ha valakinek ehhez nincs mersze, akkor sütőben, sütőlemezen is jó. Gázlángon megszenesedik a
héja, akkor jó, a sütőben hallani a "pukkanásokat", azután már lekapcsolhatjuk a kályhánkat.
A megsült paprikát, folpack-kal lezárt, vagy jól záródó edénybe tesszük. A gőzben felpuhul a megégett
héja, és könnyen eltávolítható a magházzal együtt. A paprika húsát felszeleteljük. Ezután egy kis
doboz frissfölt kikeverünk némi vegetával, vagy sóval és 2 gerezd összezúzott fokhagymával ( jó a
fokhagyma granulátum is kb. 1 kávéskanál kell), majd az egészet lazán összekeverjük. Olaj nem kell
hozzá, mert a paprikának van saját olaja, és nagyon finom. Ügyeljünk arra, hogy a magház eltávolítása
után, ez a finom lé ne vesszen kárba, mindjárt csurgassuk bele az edényünkbe. Ha épp nem diétázunk,
akkor lehet tejföllel kikeverni, úgy még finomabb ,és pirítós kenyérrel enni. Diéta alatt natúr husihoz ajánlom.
Mozarellás paradicsomsali:
Mindkettőt szeletelni, Kotányi zöldség grillfűszerrel beszórni, balzsamecet, és oliva, bazsalikom levelek.
A tálon egy szelet pari, egy szelet mozi, körbe- körbe, gyönyörű! (esetemben a pirított (v. friss) elmarad!
Virslis sajtsaláta:
Hozzávalók (4 adaghoz): 3 pár virsli, 1 kis fej apróra vágott hagyma, 2 db felkockázott ecetes uborka, 20 dkg
mozzarella sajt, 2 evőkanál mustár, fél evőkanál olíva olaj, 1 teáskanál citromlé, só, bors.
A virslit vágd karikára, keverd össze a hagymával, uborkával, és az apróra sajttal. Az öntethez keverd el
a mustárt az olajjal és a citromlével, ízesítsd sóval,
borssal.
Joghurtos vitamin saláta:
1db répa
l db fehérretek
1 db paradicsom
10 dkg káposzta
1 doboz natúr joghurt 1 db citrom
tengeri só, bors, csipet menta levél.
A zöldségeket csíkokra vágjuk egy keverő tálba, összeforgatjuk sóval, citrommal ízesítjük, majd végül
a joghurtot öntjük hozzá. Menta levéllel díszítjük. Elkészíthetjük úgy is, hogy a joghurtot, a sót és a
citromlevet összekavarjuk, és egy öntetet készítünk, majd ezzel az öntettel a zöldségeket bekavarjuk.
Ananászos pulykamell saláta:
1 db ananász /hámozva/
10 dkg pulyka ill. csirkemell filé
1 db sovány frissföl
tengeri só, pici édesítő, citrom leve.
Ez egy nagyon egyszerű és finom saláta. Az ananászt meghámozom, kivágom a közepét és kockára vagy
csíkok, vágom. A pulyka vagy csirkemellet felvágom apró csíkokra, pici olajon erős tűzön megpirítom.
Miután kihűlt, a kockára vágott ananásszal és a frissföllel összekavarom, sóval, citromlével, édesítővel ízesítem.
Zöldséges üvegtészta saláta:
1 db üvegtészta
15 dkg kígyóuborka
15 dkg paradicsom
10 dkg csirkemell csíkok
5 dkg répa
tengeri só, szója szósz, bors, snidling /apróra vágva/
Az üveg tésztát kínai recept szerint forrásban lévő vízbe dobom és leveszem a tűzről. 5-10 percig áztatom,
majd leöntöm róla a vizet. Egy párszor késsel átvágjuk. A zöldségeket tisztítás után csíkokra vágom, majd az
üvegtésztával elkavarom. A csirkemellet erős tűzön megpirítom, miután lehűlt hozzáadom a tésztához, sóval,
borssal és a szója szósszal ízesítem. Legvégül a frissen vágott snidlinget a kész salátához keverjük.
Fahéjas almasaláta:
Alma 0,5 kg /pucolva /
Frissföl 4 dl
édesítő ízlés szerint
Fahéj 1 késhegynyi
Citrom leve 1
Egyszerű saláta, nagyon gyorsan elkészíthető. Az almát hámozom, és kockára vágom. A frissfölt, édesítőt,
fahéjat, citrom levét jól elkeverem. A citrom héját belereszelem a frissfölös öntetbe, majd az almát hozzáadom.
Dinnyében töltött szárnyas saláta cheddarral vagy mozzarellával:
Hozzávalók: 2 sárgadinnye, 150g cheddar vagy mozzarella, 150g sült csirke vagy pulykahús, 2 kivi, 2 szelet
ananász, só, bors, 1 kockára vágott pepperóni, 2 teáskanál citromlé, 1 evőkanál ananászlé. Az öntethez: 1 evőkanál
jogonéz, 2 evőkanál joghurt, só és bors.
A dinnyék harmadát cakkosan levágjuk, kivesszük a magokat, és a levágott gyümölcshúsból kis golyókat
szúrunk ki. A sajtot és a húst csíkokra vágjuk. A kiviket meghámozzuk és fölszeleteljük és az ananászt is földaraboljuk.
Sóval, borssal, citrom-ananász lével pácot készítünk, a hozzávalókat egy óra hosszat hagyjuk állni benne. A jól lehűtött
dinnyéket megtöltjük és leöntjük salátaöntettel!
Szárnyas saláta:
Jó rá maradék grillcsibe husi vagy roston sült husi.
No szóval, ebből 10 dkg-ot csíkokra vágunk , 1 körtét meghámozunk, és vékonyan felszeleteljük. 1 kis fejes salátát
leveleire szedünk, megmossunk és apróbb darabokra tépkedjük. Natúr joghurtot petrezselyemmel, bazsalikommal,
rozmaringgal, curryvel ízesítünk, majd a keverékre öntjük és jól befalánkoljuk!
ZÖLDSÉGES CSIRKEMELL-SALÁTA:
Hozzávalók:
3 csirkemell filé, 20 dkg angolzeller, 1 fej karalábé, 2 szál sárgarépa, 20 dkg brokkoli rózsa, csipetnyi reszelt
gyömbér, őrölt bors, só; az öntethez: 1 csomag újhagyma, 1 teáskanál méz, 3 citrom kifacsart leve, 1,5 dl olívaolaj, 1 dl víz
Elkészítés:
A megtisztított és megmosott zöldségeket összevágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, majd külön-külön sós
vízben ropogósra főzzük, leszűrjük, és folyóvíz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk,
besózzuk, borssal meghintjük, majd felhevített olajban pirosra sütjük. A serpenyőből kivéve félretesszük hűlni. Az
újhagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, sót, borsot szórunk a tetejére, majd ráöntjük a mézet, a citrom kifacsart levét,
és állandó kevergetés mellett folyamatosan hozzáöntjük az olívaolajat. Ízlés szerint tehetünk bele frissen reszelt gyömbért is.
Amikor tálalásra kerül a sor, tányérra helyezzük a zöldségeket, meglocsoljuk az öntettel, és szépen elrendezzük
rajta a csíkokra vágott csirkemellet.