Burgonyás zöldbab (akiknek engedélyezett a burgonya)
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 50 dkg zöldbab, 4 paradicsom, 4 dl frissföl 12%-os, 1 citrom, só, bors, néhány salátalevél.
A burgonyát kockákra, a zöldbabot 2-3 centis darabokra vágjuk, és sós vízben külön-külön megfőzzük, majd a főzővízben hagyjuk kihűlni. A paradicsomot felkockázzuk, a citrom levét kifacsarjuk. A tejfölbe belekeverjük a citromlevet és az apróra vágott salátaleveleket. A kihűlt burgonyát és zöldbabot lecsepegtetjük, sóval és borssal ízesítjük, összekeverjük, majd a frissföllel leöntve tálaljuk!
Rakott krumpli átalakítva:
Megfőztem pár krumplit, ugyanúgy, mint a hagyományosnál.
Aztán készítettem egy gombás, cukkínis, lecsós ragut, fűszerek, oregano, fokhagyma és só.
Kicsi margarinnal kikentem egy tűzálló tálat, és rétegesen raktam főtt krumplit vékonyra szeletelve, majd a ragut, ezt 2 rétegben, majd a tetejére is krumplit, és be a sütőbe.
Lazac kiskuktás spenótos módosított gombóckái:
Gondolom az adag 4 személyre szólt, a mennyiségből következően, majd mindenki átalakítja. - fél kg burgonyát megfőzni és összetörni(lábjegyzet...már aki teheti) 30 dkg spenót megfőzve, pépesítve - Ezeket össze kell dolgozni 1 egész tojással és annyi rizsliszttel, hogy jól formálható kisebb gombócokat kapjunk, sózni, borsozni, megszórni szerecsendióval . Kifőzni sós vízben, leszűrni és félretenni. - 1 nagy fej hagymát, bazsalikommal és 2 lereszelt sárgarépával megpirítani - magyarul dinsztelni - majd beletenni 3-4 paradicsomot, és ezzel együtt besűríteni. Sózni, borsozni - itt az eredeti recept még parmezán sajtot is hozzátesz, de ebből most kihagynám (Robi bólogat, ühüm kihagynám) - és a végén belekeverni a spenótos gombócokat.
....és a módosítás Én nem főztem ki a gombócokat, hanem a paradicsomos mártásba raktam azonnal bele, és ott pár percig együtt főztem, úgy is nagyon király lett. És még egy apróság, én nem szeretem a paradicsom savasságát, így pár csepp ezerédest tettem a mártáshoz. (szintén lábjegyzet a fantázia végtelensége adja a mártások lehetőségét a gombócok tetejére) lehet tejszínes, gombás, gratin
Rozmaringos krumpli zöldséges joghurt öntettel:
20 dkg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk és félbe vagy negyedbe, vágjuk, és 1 teáskanál olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezzük.
1 dl natúr joghurtot pritaminpürével ízesítjük, és belekeverünk egy -egy felkockázott paprikát, paradicsomot, lilahagymát, majd a sült burgonyára öntjük.