Új címünk: Petőfi sgt. 77. | Király Robi Fogyi Klub | 06-20-9574-223
image Közösségi oldalak:
  • petofi-77-krfk-02
    petofi-77-krfk-02
  • slide10
    slide10
  • slide9
    slide9
  • slide8
    slide8
  • slide3
    slide3
  • slide2
    slide2
  • slide5
    slide5
  • slide4
    slide4
  • slide7
    slide7
  • slide6
    slide6
  • slide11
    slide11

Receptverseny 2012
 

  1. Kakaós csiga (én fele mennyiséget szoktam csinálni, mert az 1 rúd tekercs lesz, az kb 1 tepsi)

Hozzávalók:

-          1/2 kg rizslisztliszt (kicsit több kell hozzá, annyit szoktam hozzátenni,hogy jól összeálljon a tészta és nyújtani lehet, kb 30 dkg a fél adaghoz)

-          1 cs szárított élesztő (7 g)

-          50 g cukor (én gyümölcscukrot használok muszáj az élesztő miatt)

-          kb 50 g édesítő (ízlés szerint a kakaóporhoz, az eredeti recept 100 g répacukrot ír)

-          csipet só

-           3 dl + 1 ek tej

-          2 tojás (tésztába)

-          1 tojássárga (a tésztát megkenni)

-          5 ek olaj

-          3 ek kakaó

-          10 dkg puha margarin (én olvasztani szoktam és általában a fele is elég, csak a tészta megkenéséhez kell, hogy ráragadjon a kakaópor)

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt, 50 g cukrot és egy csipet sót. 3 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a tojásokat, az olajat és több részletben a liszthez
keverjük. Robotgéppel sima tésztát dagasztunk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (kb. fél óra alatt). (nálam nem szokott nagyon megdagadni)
Két cipóra osztjuk a tésztát. Mindegyiket kinyújtjuk, kb. 4 mm vastagra, téglalap formára. Mindkét tésztalapot megkenjük lágy vajjal. A 10 dkg porcukrot összekeverjük a
kakaóporral és egyenletesen megszórjuk a tésztákat a cukros kakaóval. Szorosan feltekerjük. Éles késsel 3 cm vastag karikákra vágjuk a tekercset. Sütőpapírral bélelt
tepsire rakosgatjuk, és tetejüket megkenjük az evőkanálnyi tejjel elkevert tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és negyed óra elteltével 200 fokra
emeljük a hőt, aranyszínűre sütjük.

  1. Sajtos roló


Hozzávalók:

-          tészta:

o   30 dkg rizsliszt

o   20 dkg puha margarin

o   2 dl 12 %-os tejföl

o   

-          töltelék:

o   30 dkg reszelt sajt

o   4 tojássárgája

o   4 dkg liszt

o   2 dl tej

o   10 dkg Rama margarin

o   

Elkészítés:


A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, a tejföllel, pici sóval, gyorsan összedolgozzuk, mielőtt nagyon meglágyulna a tészta. 2 órán át hideg helyen pihentetjük. A lehűlt tésztát kb.
½ cm vékonyra nyújtjuk és 2 cm-es csíkokra vágjuk. Feltekerjük a sajtrolóformára, megkenjük tojássárgájával, előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A
formán hagyjuk kihűlni a  rolókat, majd lehúzzuk őket. Közben elkészítjük a krémet az alábbiak szerint: A sajtkrémhez 30 dkg reszelt sajtot 4 tojássárgájával, 4 dkg liszttel
és 2 dl tejjel sűrűre főzzük, kihűtjük. Ha teljesen kihűlt, 10 dkg margarinnal habosra kikeverjük, ízlés szerint sóval ízesítjük. Nyomózsákkal a krémet beletöltjük a
tésztákba úgy, hogy a két végén a krém kilátszódjon. A végeket reszelt sajtba mártjuk.

 

  1. Spenótos rizstészta

-          A fokhagymát apróra vágjuk, és kis olivaolajon egy serpenyőben kicsit megpirítjuk.

-          Ezután hozzáadjuk a spenótot. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.

-          A spenótot felforraljuk, majd félretesszük.

-          Megfőzzük a rizstésztát, majd a spenótot hozzákeverjük.

-          Jénai tálba rakjuk.

-          Én nagyon szeretem a fokhagymát úgyhogy a kb. 4 dl növényi tejszínbe reszelek ízlés szerint pár gerezd fokhagymát, felverem 2-3 db tojással a tészta tetejére öntöm
és rakok még rá mozzarellát.

-          Mehet a sütőbe!

-          Jó étvágyat!

  1. Zöldséges rizsfelfújt (amit a hétvégén csináltam)

-          Bármilyen zöldség lehet, kicsit olivaolajon megpirítom, majd párolom, már itt lehet ízesíteni a zöldségeket. Én cukkinit, sárgarépát, szárzellert, brokkolit használtam.
-          Jázminrizs kifőz 1 kocka erőleves vagy zöldségleves kockával

-          Zöldség és rizs összekever

-          1 nagy doboz frissföl összekever 3 db tojással, ízesítem vegetával.

-          Összekeverem a zöldséges rizzsel

-          Jénai tál

-          Mehet a sütőbe!

-          Jó étvágyat!

  1. "Nem lehet abbahagyni pipicici" (Majorannás csirkemell Moncsi módra)

Hozzávalók:

-          Csirkemell

-          fokhagymakrém

-          rizsliszt

-          őrölt paprika

-          morzsolt majoranna

-          vegamix

-          olivaolaj

-          vöröshagyma, vagy póréhagyma

-          tejföl

-          sajt

Elkészítése:

Fokhagymakrémmel bekenem a csirkemelleket, paprikás rizslisztbe teszek egy kis morzsolt majorannát és egy ici-pici vegamix-et, ebbe megforgatom a csirkemelleket, pici
tepsit egy kis olivaolajjal meglocsolom és szorosan egymás mellé helyezem a bekent és megforgatott csirkemelleket. Két fej vöröshagymát (vagy akár póréhagymát)
uborkaszelőn vékonyra leszelek, és ezzel beterítem a husikat. Tetejét meglocsolom egy kis light tejföllel. Extraként megszórható egy kis növényi sajttal (vagy ízlés szerint
füstölt sajttal). Alufóliával beborítva, lassú tűzön kb. 50 perc alatt zaftosra összesütögetem. :))))

 

  1. Ennek a nyúlnak a receptjével indulnék a receptversenyen.


Hozzávalók:

-          1 az apukám által felnevelt nyuszi

-          saláta

-          Páchoz:

o   1 tejföl

o   4 evőkanál mustár

o   2 evőkanál ketchup

o   3 gerezd fokhagyma

o   fűszerezés( édeskömény, kakukkfű, bors, metélőhagyma, rozmaring)

o   1 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítése:

Lehetőleg 1-2 nappal előtte a pácba beforgatjuk a nyuszit, hagyjuk benne pihenni és csak a sütés előtt közvetlenül sózzuk. Először alufólia alatt víz és olaj keverékén pároljuk, majd ropogósra sütjük, ha valaki még ínyencebb akkor lehet a pácba tenni mézet és akkor még pirosabbra sül. Kb 2 óra alatt sül meg, ha friss a nyuszi. Salátával tálaljuk. Én a nyuszival sült páccal megszoktam locsolni picit a salátakeveréket és akkor nem kell külön ízesíteni.



1.     Pisti receptjei:  Grill serpenyőben sült csirkemell lilahagymás-gombás raguval, soványsajttal, fűszeres öntettel

 

 

 

Ennek az ételnek a fő alkotóeleme maga a csirkemell. Kiemelkedően fontos, hogy a csirke jól legyen elkészítve, omlós és szaftos legyen, mert ez határozza meg az egész étel összképét. Ennek érdekében a csirkemell szeleteket extra szűz olivaolajban pácolom néhány órát. Ezt követően a serpenyőbe nem túl sok extra szűz olivaolajat öntök, melyet jól felforrósítok. Ennek az az indoka, hogy a csirkemell szeletek egy külső, ropogós réteget kapnak egyből az után, hogy a serpenyőbe kerültek. A sütési idő kb. 10-15 perc. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a húsokat 4-5 percenként fordítsuk meg, mert így egyenletesen át tudnak sülni és nem kevésbé száradnak ki. Ehhez az ételhez csirke-fűszersót és kakukkfüvet használtam. A fűszerezéssel kapcsolatban egy tanács: csak akkor fűszerezzük meg a csirkét, mikor már csak 2-3 perc kell ahhoz, hogy készre süljön, mivel a korai fűszerezés esetén ráéghet a fűszer a csirke külső rétegére, melynek következtében égett, fanyar, kesernyés íze lesz és az esztétikai látványt is ronthatja.

 

Lilahagymás-gombás ragu: a friss lilahagymát felkockázom és extra szűz olivaolajon pirítani kezdem. Amikor feltettem a hagymát pirulni, máris elkezdem szeletelni a friss gombafejeket. Jómagam nem vettem ki a gombatönköket, de azok eltávolítása sincs kártékony hatással az étel minőségére. Miután felszeleteltem a gombát, egyből a hagymához adom őket. Ezt e ragut sóval, feketeborssal és oregánóval ízesítem. Ízlés szerint érdemes a sót adagolni. Személy szerint én egy kicsit több sót adok hozzá, mert remekül kiemeli a gomba ízét, ami mellett a lilahagyma kellemes simulékony íze nagyon jól megfér. Néhány perc, fedő alatt való párolás és kevergetés után már el is készül ez a kitűnő, markáns, de mégsem erőltetett ízkombinációjú ragu. 

 

Öntet: natúr joghurtot összekeverek sóval, tzatziki fűszerkeverékkel és fokhagyma granulátummal. Azért ajánlom ezt az összeállítást, mert az ételben szerepel soványsajt is, ami megfelelő katalizátorként szolgál az öntet hagymás ízvilága és a csirke kevésbé domináns, kellemes íze között. Ennek segítségével az ember nem érzi úgy, mintha egy „íz-háború” lenne a szájában, hanem a sajt „hidat” képez az öntet és a hús között.

 

Tálalás: Az öntetet, a sovány sajtot és a gombás ragut félkör alakban, salátaleveleken tálalom, melyek mellé halmozom a csirkemell szeleteket. 

 

2.      Joghurtban pácolt csirkemell tandoori masalával, párolt gombával


 

Ennek az ételnek a fő alkotóeleme maga a csirkemell. Kiemelkedően fontos, hogy a csirke jól legyen elkészítve, omlós és szaftos legyen, mert ez határozza meg az egész étel összképét. A csirkemellet szeletekre vágom, majd a natúr joghurtot, extra szűz olivaolajat és némi sót összekeverek. Ebben a pácban megforgatom a csirkét úgy, hogy mindenhol jól befedje a joghurtos pác. Majd mindezt alufóliával lefedem és 14-16 órára a hűtőbe teszem. A joghurtos pácolás előnye, hogy a csirke sütés közben nagyon nehezen szárad ki és omlóssá teszi azt. Amikor egy jól megsült joghurtos csirkét az ember megkóstol, az az első érzése, hogy szinte szétmállik a szájában a hús. Sütés előtt a csirkeszeleteket tandoori masalával fűszerezem. Ezt a fűszert leginkább egy enyhe chili-hez tudnám hasonlítani. A párolt gomba domináns íze és a tandori masala enyhe csípőssége megfelelő összhangot hoz létre a szájban és kiválóan kiegészítik egymást. A csirkesütéshez álláspontom szerint leginkább egy alufóliával kibélelt tepsi a legmegfelelőbb. A serpenyő túl durva ehhez a kissé krémes állagú csirkéhez és csak roncsolná a csirkét.  

 

Párolt gomba: a friss gombafejeket megmosom, majd szeletekre vágom és extra szűz olivaolajon és egy lehelletnyi vízen párolni kezdem. A párolóedényt fedővel lefedem, hogy a zamatok az edényben és a gombában maradjanak. Sót, oregánót és bazsalikomot használok a fűszerezéshez. A só kiemeli a gomba sajátos ízét, az oregánó csodás illatot kölcsönöz az ételnek, a bazsalikom pedig egy kapocsként szolgál a joghurtos csirke és a gomba között.

 

3.      Bazsalikomos-mozzarellás paradicsom saláta fűszeres sült hallal        


 

Ezt az ételt azért választottam, mert nagyon egyszerű elkészíteni, megfelelő tálalással remek látványt nyújt, könnyű étel, akár vacsorára is fogyasztható, mégis odaadóan kényezteti az ember ízlelőbimbóit.

 

Saláta: a paradicsomot és a mozzarella sajtot cikkekre vágom, megsózom, megszórom friss bazsalikommal, majd összekeverem és extra szűz olivaolajjal meglocsolom.

 

Hal: Ehhez az ételhez leginkább Tilápia filét vagy Pangasius filét ajánlok. ezek a halak sütőben sütve omlósak maradnak és könnyen fogyaszthatóak. A friss halat megsózom, majd halhoz való fűszersóval bedörzsölöm mindkét oldalát. Egy alufóliával kibélelt tepsibe teszem és 180 fokon mindkét oldalát barnára sütöm. Aki szeretné, a végén néhány percig magasabb hőfokon, grill funkció alkalmazásával ropogóssá teheti a halat. Érdemes óvatosnak lenni, ugyanis ezzel a folyamattal ki is lehet szárítani a halat.

 

Tálalás: az összhatás fokozása érdekében friss petrezselyemmel és citromkarikával díszítem az ételt. Ízlés szerint a halra akár friss citromlevet is lehet locsolni.   Egy másik megoldás, hogy a halakat a saláta tetejére piramis formában óvatosan ráfektetem. 

 

4.      Grillezett kecskesajttal, zöldségekkel töltött rizslisztes palacsinta


 

Palacsinta: rizslisztből, tojásból, vízből/tejből palacsintatésztát kavarok, melyet megsütök.

 

Töltelék: a palacsintát sós frissföllel megkenem. Ennek az az indoka, hogy a zöldségeket később nem sózom, így a sós frissföl kihangsúlyozza az ízüket. Ezt követően apróra vágott póréhagymával megszórom a palacsintát, paradicsomszeleteket, kígyóuborkát helyezek rá. Friss kecskesajtot extra szűz olivaolajon meggrillezek és szeletenként a palacsinta közepére helyezem őket. A sajtok külső részét ropogósra grillezem, így minden egyes falat egyszerre lesz puha a palacsintatészta miatt és ropogós a zöldségek és a sajt végett. Szénhidrátos főétkezésként remek fogás!

 

5.      Rizstésztás-szójás bolognai spagetti 

 

A fogyókúrázni vágyók nagy félelme, hogy a kúra ideje alatt, illetve azt követően nem ehetnek olyan ételeket, mint korábban. Úgy vélik, hogy a régi, kedvelt ételeket el kell felejteniük egy jó időre és már nem falatozhatnak olyan jóízűen, mint korábban. Számomra az egyik legkedvesebb ilyen étel a bolognai spagetti volt. Nem fogadtam el a előbbi állítást és úgy döntöttem, hogy egészséges alapanyagokból elkészítem ennek a nagyszerű ételnek a „fogyókúrás” változatát!

 

 

 

Tészta: első lépésként a rizstésztát lobogó sós vízbe teszem, majd némi extra szűz olivaolajat öntök hozzá, hogy a tészta ne ragadjon össze. Pár percig főzöm a tésztát, majd a forró vízben még néhány percig állni hagyom a tésztát, hogy finoman megpuhuljon és megszívja magát vízzel. Amikor kellően megpuhult, akkor leszűröm, de nem(!) mosom meg!

 

Szójás ragu: szója granulátumot Maggi pörköltszaftos vízben ázni hagyom, hogy megpuhuljon. Amikor megpuhult, akkor extra szűz olivaolajon pirítani kezdem. Friss gombaszeleteket és apróra vágott répát adok hozzá. Lefedem az edényt, hogy az ízek összeérjenek. Sóval, fehérborssal, bazsalikommal és oregánóval fűszerezem. Kis idő elteltével kis mennyiségű házi vagy konzerv sűrített paradicsomot adok hozzá. 15-20 perc alatt készre sütöm, illetve párolom a bolognai ragut.

 

Tálalás: a spagetti tésztára ráhalmozom a bolognai ragut, majd mozzarella sajtot teszek a tetejére. Az így elkészült ételt rövid időre sütőbe teszem, hogy a sajt aranybarnára pirulhasson rajta. A legvégén, de csakis a legvégén friss, apróra vágott petrezselyemzölddel tálalom az elkészült, nagyszerű ízű bolognait!

 

6.      Zöldséges rizstészta szójatejszínnel és szója fasírttal

 


 

Tészta: első lépésként a rizstésztát lobogó sós vízbe teszem, majd némi extra szűz olivaolajat öntök hozzá, hogy a tészta ne ragadjon össze. Ehhez az ételhez széles metélt rizstésztát használok. Pár percig főzöm a tésztát, majd a forró vízben még néhány percig állni hagyom a tésztát, hogy finoman megpuhuljon és megszívja magát vízzel. Amikor kellően megpuhult, akkor leszűröm, de nem(!) mosom meg!

 

Zöldséges ragu: friss vöröshagymát apró darabokra vágok, majd pirítani kezdem extra szűz olivaolajon. 2-3 perc elteltével hozzáadom a lereszelt répát. Pár perc pirulás után némi vizet öntök alá és a felszeletelt gombát is hozzáadom. Ezeket a zöldségeket fedő alatt párolom. Végül pedig a szeletekre vágott cukkinit is adok hozzá. 2-3 perc elteltével, mikor a zöldségek megpuhultak, nagyon kis lángon párolom tovább őket. Ezt kővetően szójatejszínt és tojást összekeverek, majd hozzáadom a zöldséges raguhoz, amit összefőzök néhány percig. Fűszerként sót, fehérborsot, bazsalikomot és majorannát használok.

 

Szója fasírt: a szója granulátumot sima sós vízbe áztatom, amíg meg nem puhul. Tojással, Vegeta fűszerkeverékkel és friss, apróra vágott petrezselyemmel összekeverem, majd fasírtokat formázok belőlük és extra szűz olivaolajban magas hőfokon kisütöm őket.

 

Tálalási javaslatok. Elsőként a zöldséges rizstészta köré helyezem a szója fasírtokat, majd savanyú uborkával, savanyú káposztával és babérlevéllel tálalom. Egy másik javaslatom, hogy az elkészült rizstésztát tegyük egy hőálló edénybe, reszeljünk a tetejére mozzarella sajtot és tegyük a sütőbe, amíg a sajt aranybarnára nem sül. Frissen fogyasztva mennyei szénhidrátos főétkezéssel jutalmazhatjuk magunkat!

 

 

 

Álljon itt még egy nagyon hasznos idézet a Békés harcos útja című könyvből mindazok számára, akik ezt a rövid kis anyagot olvassák és talán nem értékelik kellőképp az étkezést.

 

 

„ Az étkezés nyújtotta élvezeteknek határt szab az étel íze és a teli gyomor érzése. Meg kell tanulnod, hogy az egész folyamatot élvezd. A megelőző éhséget, a gondos felkészülést, egy hívogató asztal megterítését, a rágást, a lélegzést, a szaglást, az ízlelést, a nyelést, és az étkezés utáni könnyűség és energia könnyed érzését. Végül pedig élvezheted az étel teljes ls könnyed felszívódását miután megemésztetted. Ha értékelni tudod az egyszerű ételeket, nem lesz szükséged olyan sok ennivalóra. Jelenlegi étkezési szokásaidban az a különös, hogy miközben félsz, hogy elszalasztasz egy ételt, nem vagy teljesen tudatában annak, mit is eszel.”

 
/Dan Millman: Békés harcos útja/


                                 

21 Napos süti:


Hozzávalók:

-          rizsliszt

-          tojás

-          édesítő

-          gyümölcsök tetszőlegesen

-          sütőpor

-          egy teáskanál olívaolaj.

Elkészítés:


Ahány tojással készül, annyi kanál rizslisztet használunk. A masszát elkészítjük a piskótakészítés szabályai szerint, majd kiolivázott és rizsliszttel meghintett tepsibe öntjük. A gyümölcsöket rizslisztbe hempergetjük és rászórjuk a tésztára, majd sütőbe tolva megsütjük. Kb. 20 perc alatt, elkészül!


Tanács:

Ne legyen a gyümölcs nagyon leves és csak az engedélyezettekből, tallózzunk!

 

Piskóta tekercs:


Hozzávalók:

 

 

-          3 tojás

-          100g szőlőcukor vagy édesítő ízlés szerint

-          100g rizsliszt

-          1 kávéskanál sütőpor.

-          További hozzávalók:

o   100g csökkentett zsírtartalmú margarin

o   100g szőlőcukor vagy ízlés szerinti édesítő

o   2 evőkanál diabetikus gyümölcsíz

o   1 ek. kakaó

o   100 g darált dió

 

Elkészítés:

Először a tojásból, cukorból vagy édesítőből, sütőporból és rizslisztből piskótát sütünk. A megsült piskótát összemorzsoljuk a további hozzávalókkal. Egy fóliát megszórunk kókusszal és rákenjük a gesztenye vagy csoki krémet. Rásimítjuk a piskótás masszát, és óvatosan feltekerjük. 1 napig hűtőbe állni hagyjuk.

Fahéjas- almás vagy ami étrend szerint belefér Palacsinta:

Hozzávalók:

-          2 tojás

-          100g rizsliszt

-          csipet só

-          2 kanál szőlőcukor vagy édesítő

-          4 dl 0,1-es tej

Elkészítés:


A tojásokat kikeverjük a rizsliszttel, sóval, édesítővel vagy szőlőcukorral és tejjel. Olivával megkent palacsintasütőbe a szokásos módon megsütjük. Előre lereszelt, fahéjjal fűszerezett almával megtöltjük. És az igazi Kánaán, ha a palikat, tepsibe rakjuk és édesítős frissföllel belocsolva a sütőbe, jól megsütjük. (nem minden étkezésre fogyasztandó, de az ünnepek alatt nagyon baba)

21 napos süti módosított recept:


Hozzávalók:

 

 

-          1 kefir

-          3 tojás

-          1 ek. liga margarin

-          édesítő

-          érzés szerint rizsliszt

-          tetszőleges és engedélyezett gyümölcsök.

Elkészítés:


Az összes alkatrészt egy tálba jól összezutyuljuk, hozzáadjuk a földarabolt gyümölcsöket és legutoljára a rizslisztet. Azért mondtam, hogy érzés szerint, mert ennek a masszának az álaga a palacsintatésztától egy kicsit sűrűbb kell, hogy legyen.
Tepsit kimargarinozod, és rizsliszttel meghinted. Beleöntöd a masszát, és jól kisütöd.

A krém:

-          1/2 l 0,1%-os tej

-          5 ek. rizsliszt.

Először 3 dl tejjel kevered össze a rizslisztet, és édesítőszert raksz bele. 3 tojásnak a fehérjéét fölvered habnak, és óvatosan hozzákevered. A sárgáját a végén kevered hozzá, amikor hozzátöltöd a maradék tejet és fölrakod újra a tűzhelyre. Az így kapott krémet jól rákened a 21 napos tetejére!

Turmix - mostanság kedvenc édességhelyettesítőm

A diétázó számára napi sok étkezéséből az egyik nyugodtan lehet a bődület változatos ízorgiával elkészíthető turmix - természetesen 0,1%-os tejből! (nekem mostani kedvenceim a fagyasztott eperből készült és a kókuszos túróturmix).

 

 

Rizses almás lepény:

 

Hozzávalók, elkészítés:

 

 

-          3 db közepes nagyságú almát meghámozunk és lereszelünk.

-          1 tojást simára keverünk, 3 púpozott kanál rizsliszttel, a reszelt almával, késhegynyi fahéjporral és kevés gyömbérrel.

-          Kb. fél óráig pihentetjük, majd olívaolajba evőkanállal adagolva lapos lepénykéket sütünk belőle.

-          Ha mindkét oldala pirosra sült, papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olajat beszívja.

-          Utána jól befalálkoljuk!

 

Joghurtos fagyi

Hozzávalók:

 

-          személyenként 2dl natúrjoghurt

-          1 kávéskanál citromlé

-          ízlés szerint édesítőszer

-          20dkg málna

-          20dkg eper

Elkészítés:


A joghurtot összekeverjük a citromlével és az édesítőszerrel, majd összeturmixoljuk a gyümölcsök felét és ezt is hozzáadjuk. A masszát tálkákban lefagyasztjuk. Tálalás előtt kb. 20 perccel, kivesszük, hogy egy kicsit megpuhuljon. Epret és a málnát halmozunk!

 

Karácsonyi süti:

 

 

Hozzávalók:

 

-          25 dkg rizsliszt

-          édesítő (ezt ízlés szerint)

-          5 tojás

-          1 cs. vaníliás cukor

-          10 gr sütőpor

-          adventi fűszerkeverék (ha nincs, akkor reszelt narancshéj, reszelt citromhéj, őrölt szegfűszeg, fahéj )

-          olívaolaj a forma kikenéséhez

-          aszalt gyümölcsök (szilva, meggy, sárgabarack, füge), ebből nem sok 5-6 szem mindegyikből

Elkészítés:

 

Az aszalt gyümölcsöket összevágjuk, és összekeverjük az adventi fűszerkeverékkel.
A tojásfehérjéket édesítővel kemény habbá verjük. A tojás sárgákat kikeverjük édesítővel és a vaníliás cukorral, belekeverjük a rizslisztet, majd az aszalt gyümölcsöket, végül a felvert tojásfehérjét. Az őzgerincformát - ha nincs megteszi egy kisebb méretű tepsi is - kikenjük olívaolajjal, és megszórjuk rizsliszttel, majd belesimítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon úgy sütjük, mint a felfújtakat, azaz 20 percig semmiképpen nem nyitjuk ki a sütőajtót! Ezután lehet megkukucskálni, ha esetleg túl gyorsan sülne, akkor a tetejét takarjuk le alufóliával. Legalább 1 óra, amíg átsül, ellenőrizni hústűvel lehet. Nagyon finom karácsonyi süti, hasonló a püspökkenyérhez, de itt hiányoznak a kandírozott gyümölcsök, meg a dió.

 

Lusta túrós:

 

 

Hozzávalók, elkészítés:


Mérjünk ki 25 dkg rizslisztet egy nagyobb méretű csavaros fedelű befőttesüvegbe. Adjunk hozzá 16 dkg szőlőcukrot, egy csipet sót, és 0,6 dkg (2 csapott kávéskanál) sütőport. Fedjük le az üveget, és alaposan rázzuk össze a porokat. Utána a 0,2%-os túrót keverjük   1 citrom reszelt héjával. Ezután gyújtsuk be a sütőt, és állítsuk 240 °C- ra (8 osztású skálán 5. fokozat), majd olívaolajjal kenjünk ki egy kisebb méretű tepsit. A rizslisztes keverék felét szórjuk egyenletesen a tepsi aljába. Rakjuk rá a túrótölteléket, és a por másik felét hintsük a túrórétegre. Verjünk fel 2 egész tojást, adjunk hozzá 1 vanillincukrot és 2 dl 0,1 %-os tejet, majd a habosra kevert péppel óvatosan öntsük le a pitét. Ügyeljünk arra, hogy a liszt sehol se maradjon szárazon. Végül 0,5 dl olívaolajat öntsünk a pitére. Helyezzük forró sütőbe, és erősebb tűzön süssük 5 percig, majd mérsékelt tűzön még kb. 35 percig, amíg a teteje zsemleszínű lesz. Ha kihűlt, vágjuk kisebb téglalapokra, és frissen tálaljuk. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni. Ezt a pitét egyébként a lusta háziasszonyok süteményének is szokták nevezni, mert a tésztáját nem kell gyúrni, hajtogatni, keleszteni, ennek ellenére a végeredmény várakozáson felüli

 

 

Fini süti:

 

 

Hozzávalók, elkészítés:

 

 

Egy teflon tepsit (a legkisebbet) kikentem olívaolajjal, és bekentem az alját 1 kanál mézzel. Beleszeleteltem 2 banánt és 1 almát, szépen karikára, majd 3 tojásból és 3 kanál rizslisztből édesítővel piskótatésztát kevertem, amit fahéjjal és őrölt szegfűszeggel ízesítettem, aztán jól ráöntöttem a mézes gyümölcságyra. 200 fokos sütőbe 15 perc alatt sült meg, utána fordítva tálcára borítottam, és most kóstoltam meg. Vacsi gyanánt persze, szigorúan betartva az adagot, de olyan jó lett, hogy nehezen állok ellent neki.

 

Túrógombóc vagy gyümölcsös gombóc:

 

 

Hozzávalók:

 

 

-          200 g rizsliszt

-          250 g túró

-          70 g margarin

-          1 db tojás

-          csipet só

 

Elkészítés:

 

A hozzávalókból rövid idő alatt tésztát készítünk. Kis darabokat veszünk belőle, melyeket ízlés szerint gyümölccsel, pl. szilva, barack stb. megtöltünk. Enyhén forrásban levő vízben 12 - 15 percig főzzük. Lecsepegtetés után 2 ek. Margarinon, megpirított rizslisztes morzsába forgatjuk, túrógombócnál: édesítős 12%-os tejföllel nyakon öntjük.


Mézes túrókrémmel töltött körte vagy őszibarack

 

 

Hozzávalók:

 

-          4-5 db gyümölcs

-          20 dkg túró

-          4-5 evőkanál méz

-          őrölt fahéj

-          fél pohár joghurt

-          pici vaníliás cukor

Elkészítés:

 
A gyümölcsöket meghámozzuk és félbevágjuk. Utána a gyümölcsökbe töltjük a joghurttal, mézzel és vaníliás cukorral összekevert túrót. Fahéjjal hintjük. Ez az édesség elkészítése hihetetlen leleményességet, nagy odafigyelést és rendkívüli sütnitudást igényel :)

 

„Túrós Kata”

 

Hozzávalók:

-          6 ek. rizsliszt

-          3 tojás

-          30 dkg sovány túró

-          fél cs. sütőpor

-          fél bögre olívaolaj

-          mazsola

-          alma (tetejére)

-          reszelt citromhéj

-          fél doboz frissföl (nagy)

-          édesítő

-          csipet só

-          méz

 

Elkészítés:

 

Ez afféle „mindentbele” sütemény. Egy nagy tálba összedobálom a hozzávalókat, csak a tojásokat szedem szét, és külön felverem a habját. Összekeverek mindent, a végén belekeverem a felvert tojáshabot is (csak a felét!). Lapos tepsibe borítom, majd a tetejét kirakom szeletelt almával. Ha ez megvan, a tojáshab másik felét pici mézzel összeelegyítem és ezzel a masszával, megkenegetem a süti tetejét. Mehet a sütőbe, kis lángon fél órát sütöm. Nagyon fincsi!

 

Nóri fogyigofrija

 

Hozzávalók: 

 

-          gofrisütő

-          40 dkg rizsliszt

-          1 cs. sütőpor

-          4 tojás

-          1 cs vaníliás cukor

-          édesítő

-          

-          fél liter 0,1%os tej

-          citromhéj

 

Elkészítés:

 

Egy tálban összekeverem a hozzávalókat, a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből habot verek, azt is belekeverem. Sűrű palacsintatésztát kell kapnom. A gofrisütőt kikenem olivával, felforrósítom, és adagonként belekanalazom, vékonyan! Egy adag kb. 2,5 – 3 percig sül. Isteni! Tetejére mehet biolekvár, vagy édesítős frissföl. Fogyis barátaim szerint növényi tejszínből készített mézes habbal is lefújhatjuk, nem tudom, én azt már nemigen tartanám diétásnak. Szerinted, Robi? Amúgy Isteni!!!

 

Rizslisztes linzer (Ez aztán nyelvtörő)

 

Hozzávalók:

 

-          fél kg (vagy több) rizsliszt

-          1 bögre olívaolaj

-          3 egész tojás

-          1 cs. sütőpor

-          3-4 dl kefir

-          édesítő

-          

-          baracklekvár (cukormentes)

-          szőlőcukor

 

Elkészítés: 

 

Egy tálban összegyúrom a lisztet, olajat, tojást, sütőport, kefirt, édesítőt és egy pici sót. Addig gyúrom, míg az összes tészta leválik szépen a tálról és a kezemről. Tovább nem szabad! Két-három cipócskát formálok belőle, deszkára teszem, letakarom és pihentetem egy órát (hűvös helyen!!). Pihi után kinyújtom 3-4 millisre és jöhet a pepecs-meló: a kívánt formával kiszaggatom. Felét sima formájúra, a tészta másik felét ugyanolyan formájúra, de lyukacskát is nyomok a közepükbe. Sütőlemezen lassú tűzön kb. 10 percig sütöm, inkább szárítom, lehet akár nyitott sütőnél is, mivel a nagyon vékony kis lapocskák gyorsan megégnek. Ha kész, jöhet a párosítás, baracklekvárral összeragasztom őket (alul a sima, aztán lekvár, teteje a lyukas). Nem sajnáljuk a lekvárt, nem baj, ha kifolyik, legyen benne elég, mert úgy lesz fini, ha jól megszívja magát! Ha megvan a ragasztás, tálcára teszem és szőlőcukit szitálok rá. Amennyire sokáig tart megcsinálni, annyira finom is! (lehet ám a tésztát nyersen lefagyasztani is, így nem kell újra gyúrni, ha legközelebb is sütni akarunk!)

 

Gyümölcstorta, amit Robi szülinapjára készítettem (Kata)

 

Hozzávalók:

 

-          6 ek rizsliszt

-          fél cs. sütőpor

-          3 tojás szétválasztva

-          édesítő

-          másfél doboz frissföl

-          málna

-          zselatin

-          citromhéj

-          díszítéshez mindenféle gyümi

 

Elkészítés:

 

Gyümölcstortaformát kikenem olívaolajjal, és kilisztezem. A lisztet összekeverem sütőporral. A tojásokat szétszedem, a sárgáját édesítővel elkeverem, a fehérjéből habot verek. Ha ez megvan, a sárgáját hozzákeverem a fehérjehabhoz (óvatosan, ne törjön), majd beleszitálom a sütőporos lisztet. A formába öntöm és kb. 20 percig lassan sütöm. Hagyom jól kihűlni, akkor válik el a formától. Kiborítom tányérra és félreteszem. Egy tálban összekeverem a frissfölt édesítővel és a felmelegített zselatinnal és citromhéjjal, majd néhány deka fagyasztott málnát keverek bele (azért fagyasztottat, mert a langyos zselatin és a jeges málna találkozása azonnal megszilárdítja a krémet. Jól összekeverem, nem baj ha a málna összetörik, szép rózsaszín csíkok lesznek a krémben.). Rákenem a tortára, meg is köt azonnal. A tetejét ízlés és idény szerint díszítem gyümölcsökkel. Szép és finom!

 

Rizslisztes palacsinta

 

Hozzávalók, elkészítés:

 

3 tojást simára keverünk 10dkg rizsliszttel, csipetnyi sóval és kb. 4 dl tejjel. A kellő sűrűségű palacsintatésztát a szokásos módon megsütjük. Töltelék a fantáziára és az étrend szabta határokra, van bízva!

 

 

Torta kicsit másként!

 

Hozzávalók 6 személyre:

-          A tésztához:

o   25 dkg rizsliszt (a finomított)

o   1 dl víz

o   csipetnyi só

o   12,5 dkg margarin

-          A töltelékhez:

o   2 evőkanál csípős mustár

o   20 dkg tolnai sovány vagy B.Alecca light trappista sajt

o   4 paradicsom

o   őrölt bors

o   


A díszítéshez:

-          1 főtt tojás

-          néhány bazsalikomlevél

Elkészítés:


A lisztet gyorsan összedolgozzuk a sóval meg a kis darabokra vágott hideg margarinnal, és annyi hideg vizet adunk hozzá, amennyit felvesz. Golyót formálunk a masszából, és lefedve 1 órára hűtőbe tesszük (a tésztát előző nap is elkészíthetjük). 23 cm átmérőjű kerek tortaformát kikenjük, belesimítjuk a tésztát, és a mustárral megkenjük. A sajtot vékonyan felszeleteljük. A paradicsomokat meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. A sajtszeletekkel megrakjuk a tésztát, erre tesszük a paradicsomkarikákat. Sóval, borssal meghintjük, és meleg sütőben készre sütjük. A felkarikázott tojással megrakjuk, a bazsalikomlevelekkel díszítjük. Melegen vagy hidegen, zöldsalátával tálaljuk.

 

 

Mamagáj süti:

 

 

Hozzávalók:

 

-          4 tojás

-          1/2 l erdei gyümölcsös vagy narancsos cool mix

-          édesítő (ízlés szerint)

-          1dl olívaolaj

-          15-20dkg rizsliszt (érzés alapján, piskóta sűrűségű massza)

 

Elkészítés:

 

Összekavarjuk a  hozzávalókat és az így kapott masszát három részre elosztjuk.Első edény vaníliás cukorral, Második edény kakaópor és rumaroma, Harmadik edény puncs ízű pudingpor (nem kifőzve).Kikenjük a tepsit és vegyesen csorgatjuk bele. Előmelegített sütőbe kb. 20-25 percig, sütjük. (Megtartás időszakában lévők a kisült sütit félbevágva egy kis diétás baracklekvárral is föltupírozhatják)

 

 

Egyperces "édesség"

Hozzávalók, elkészítés:


1 doboz cottage cheese-hez hozzákeversz ízlés szerinti mézet, valamint 5-7 szem földarabolgatott fügét (ha lehetőség van rá, nem aszaltat) belereszelsz lime héjat és kevés citromfűvel, megszórod!

 

Epres madártej Stahl "Nigella" Judit büntetlen örömök bestselleréből, átalakítva:

 

Hozzávalók:

 

-          l l.0,1%-os tej

-          1 vanília rúd

-          30 dkg friss vagy mélyhűtött eper

-          4 tojás

-          ízlés szerint édesítő vagy méz

-          1 ek. finomított rizsliszt

-          1 citrom

 

Elkészítés:

 

Egy edényben összeforraljuk a tejet a félbevágott vaníliarúddal és 20 percre, félre rakjuk.(ennyi idő alatt veszi át a vanília aromát). Félbevágom a megmosott és kicsumázott epret és összeturmixolom a vanília ízű tej egyharmadával. (azért csak ennyivel, mert a maradék tejbe főzöm ki a habpamacsokat, és ezek akkor szépek, ha nem foltosak, hanem hófehérek) Szétválasztom a tojásokat. A tojásfehérjékből habot verünk két lépésben: először csak addig dolgoztatom a géppel, amíg kialakul a lágy hab, ekkor hozzárakom a mézet vagy édesítőt, és addig verem, amíg kemény és fényes nem lesz. Hideg vízzel kiöblítek egy közepes méretű edényt, és felforralom benne a halványsárga vaníliás tejet. Ha már rotyog, takarékra állítom a lángot és a habból evőkanálnyi felhőket szaggatok bele. A pamacsokat mindkét oldalukon 1-1 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kihalásszuk és félrerakjuk. Amikor az összes pamacs kifőtt elzárjuk a gázt és hozzáöntjük az epres turmixot. Ezután a tojássárgákat, a mézet meg a rizslisztet kézi habverővel összedolgozom, és apránként annyit kanalazok hozzá a meleg epres -vaníliás tejből, hogy a tojásos keverék meglangyosodjon. Ezt a fezékbe átöntöm, begyújtom alatta a tűzet és kislángon kézi habverővel besűrítem az epres madártejet. Már csak a megmosott citrom reszelt héját adom hozzá, majd teljes kihűlés után tálalom!

 

Ági "Ókori Máktortája"

 

Hozzávalók:

 

-          360gr darált mák

-          250ml méz

-          6 tojás

-          130gr ananász v. bármilyen gyümölcs

 

Elkészítés:

 

Szétválasztod a tojásokat, a tojás sárgáját habosra vered, majd belekevered a mákot a gyümit és apránként adagolva a mézet. Végül óvatosan belekevered a felvert tojásfehérjét. Enyhén kikent formába öntöd és 170fokon 50 percig sütöd. Meleg tejszínnel tálalhatod, ha szabad - de nem szabad ezért nem tálalod így!

 

Gyümölcskenyér :

 

 

Hozzávalók, elkészítés:

 

 

30 dkg tk. Finom rizslisztet egy teáskanál sütőporral összekeverek. Külön tálba 25 dkg fruktózt, 2 dl frissfölt, 2 felvert tojást és egy mokkáskanál sót teszek. Hozzáadom a sütőporos lisztet, és gyümölcsöt (meggy, stb., lehet többfélét is). Az egészet jól összekeverem, kidelmázott kuglófformába vagy őzgerincbe teszem, előmelegített forró sütőben 5 percig, majd közepes lángon 20-25 percig sütöm.

 

Tiramisukrém túróból:

 

 

Hozzávalók, elkészítés:

 

 

25dkg áttört túró, kevés reszelt citromhéj, 1 kupica rum (én aromát használok), 1 dl kávé, 3 tojás, édesítő, fahéj, kakaópor,+ egy kevés vanília aroma. A tojás sárgáját eldolgozzuk az édesítővel, rummal, egy mokkáskanál fahéjjal, vaníliaaromával, citromhéjjal, kávéval és hozzákeverjük a túróhoz, fehérjéket fölverjük habbá, és óvatosan hozzákeverjük a túrós masszához, de vigyázzunk hogy ne törjön nagyon össze, tetejét megszórjuk kakaóporral. Babapiskóta nuku. 150 Receptet tartalmazó Első szűret c.  fűzetkénk már  megrendelhető!



Második szűret:

Hideg napok levese
 
  
Hozzávalók:

 

-          3-4 nagyobb sárgarépa

-          1 nagy fej vöröshagyma 

-          1 nagy fehérrépa 

-          1 kis fej zeller 

-          2-3 gerezd fokhagyma 

-          2 kisebb paradicsom 

-          1 bögre rízs  

-          só 

-          bors 

-          Indiai fűszermalom fűszerkeverék (Kotányi) 

-          olaj

 

Elkészítés:


Egy nagy fazékban felteszek melegedni 6-7 evőkanálnyi olajat. A répát, hagymát, fehérrépát felkarikázom, a zellert 1x1 cm-es kockákra vágom. Amikor már meleg az olaj, előbb a hagymát, majd a fehér és sárgarépát beledom, és picit hagyom pirulni, ezután hozzáadom a zellert, és tovább pirítom, míg ki nem adja a zeller illatát, ekkor sózom, és felengedem kb. 1 liter vízzel, bőven örlök bele az indiai fűszermalomból, és lassú tűzön forralni kezdem, cc 15 perc után hozzáadom a nyolcadokba vágott paradicsomot, és a rizst, utánsózom, és fűszerezem, és addig főzöm, míg a rízs meg nem puhul (cc 20-25 perc, ha nagyon elfőne a leve, akkor adok még hozzá vízet. forrón tálalom.

 

Fetás grill gombafejek

 

 

Hozzávalók:

 

 

-          6-8 fej nagyobb gomba 

-          15 dkg fetasajt 

-          5-6 szál friss kaukkfű 

-          1/2 fej kis lilahagyma 

-          olívaolaj 

-          só 

-          fehérbors

 

Elkészítés:


A gombákat megpucolom, a tönköket kitöröm belőle óvatosan, hogy a fejek semmiképp ne sérüljenek. a hagymát, kakukkfüvet egész apróra vágom kicsit borsozom, és a fetával összekeverem, majd a nyers gombafejekbe töltöm. tűzálló tálat kis olívaolajjal kikenek, a gombafejeket belerakom, és közepes lángon először alufóliával lefedve cc. 10 percet, majd a fóliát eltávolítva nagy lángon 20 percet sütöm, vagy amíg a feta kis színt nem kap.

 

Nagyon sajtos krumpli:

 

 

Hozzávalók:

 

 

-          1 kg héjjában főtt krumpli 

-          40 dkg  sajt 

-          6 dl tejföl 

-          2 dl főzőtejszín 

-          só 

-          fehérbors 

-          2 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A héjában főtt krumplikat megpucolom és egy közepes tepsibe, amit előtte az olajjal kikentem lazán belekarikázom és közben módjával megsózom. fontos, hogy ne rakjuk túl szorosan a krumplidarabokat, mert akkor nem folyik majd át rajta a sajtos szósz. a sajtot sűrű reszelőn megreszelem, és összekeverem a tejföllel meg a tejszínnel, sóval, fehérborssal ízesítem picit, majd egyenletesen a krumplira öntöm. előmelegített sütőben közepes lángon addig sütöm, míg a teteje szép aranybarna nem lesz.

 

Sültpaprikás fetakrém

 

 

Hozzávalók:

-          2-3 pirosszínű húsos-des paprika - nem kaliforniai 

-          200 gr Feta sajt 

-          bors 

-          1/2 pohár natúr joghurt

Elkészítés:


A papríkákat megmosom, és láng fölött feketére pirítom, majd hűlni hagyom, és a fekete héjat lehúzom róla. Egy tálba teszem a fetát és a joghurtot, a paprikát kis kockákra vágom, és belekeverem a joghurtos fetába, majd ízlés szerint borsozom.

 

Brokkolikrémes csirke

 

Hozzávalók, elkészítés:

 

A vajban lesütött csirkemelleket félre tettem, és a megmaradt szaftban egy fej apróra vágott hagymát pirítottam. Utána hozzá öntöttem 2,5 deci tejet, hozzákevertem egy doboz krémsajtot, és egy pici őrölt szerecsendiót. Besűrítettem és az előre puhára párolt brokkolit hozzákevertem.


Kaukázusi gyümölcstorta

 

Hozzávalók:

 

-          6 dl kaukázusi kefir

-          12 gramm zselatin

-          Édesítő

-          vanília kivonat

-          kb. 10 dkg éppen aktuális gyümölcs (sárgabarack, őszibarack, eper, alma, körte, málna, stb.)

 

Elkészítése: 

 

2 dl kefirt felfőzöm a zselatinnal (kb. 3 perc). A többi hozzávalót alaposan összekeverem 1 tálban a gyümölcs kivételével. Majd hozzáöntöm a langyosra hűlt zselatinos kefirt.  Ezután kivizezett kuglóf formába öntöm, és belerakom az összeaprított gyümölcsöt. Végül 3 órára a hűtőbe teszem. Ha megszilárdul kiöntöm egy tálra.

 

Mákos rudak rizslisztből

 

Hozzávalók:

 

-          25dkg túró

-          25dkg margarin

-          25dkg rizsliszt

-          kb 2tk só

-          2tk sütőpor

-          1 tojás

 

 

Elkészítése: 

 

Ezeket összegyúrni, hideg helyen pihentetni pár órán át, majd nyújtani, tetszés szerint pogácsát szaggatni, vagy rudakra vágni. Tetejét megszórni mákkal és közepes sütőben sütni.


Sajtos-meggyes salátatekercs

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

-          35 dkg lágy krémsajt (növényi)

-          25 dkg megy

-          2 gerezd citrom

-          1 fej saláta

-          2 evőkanál majonéz  ( ezt én készítettem olívaolajból tojásfehérjével)

-          1 dl tejföl

-          2 evőkanál meggylé

 

Elkészítés:

A meggyből 10 dkg-ot felaprítunk, és elkeverjük a krémsajttal meg a szintén felaprított citrommal. A salátát leveleire szedjük, megmossuk és alaposan lecsöpögtetjük. A nagyobb levelek vastag középső erét kivágjuk. A leveleket megtöltjük a sajtos krémmel, széleit behajtjuk és feltekerjük. A tejfölt elkeverjük a majonézzel  és a meggylével, és a tálra rakott tekercsekre öntjük. A megmaradt meggyszemekkel díszítve, behűtve tálaljuk.

 

Tuniszi saláta

 

Hozzávalók:

 

-          30 dkg uborka

-          3 savanyú alma

-          1-1 piros, zöld és sárga paprika

-          4 nagy paradicsom

-          2 citrom leve

-          1 kanál mentalevél-por

-           2 evőkanál olívaolaj

-          

-          1 kisebb hagyma

 

Elkészítés:

 

A hagymát, az almát,paprikát,paradicsomot és az uborkát megtisztítjuk, és 1,5 centis kockákra vágjuk. Megsózzuk,ráöntjük az olajat, a citromlevet és jól összekeverjük. Tálalás előtt megszórjuk mentalevél-porral.

Varga vagyis Királybélés:

Hozzávalók, vagyis amit én pakoltam bele:

-          50 dkg sovány túró

-          3 dl frissföl 12%-os

-          30 dkg rizsmetélt (én spec. most vékonyból gyártottam, mert kimaradt a szecsuániból)

-          2 evőkanál olívaolaj

-          3 tojás

-          vaníliás cukor

-          folyékony édesítő (ezerédest használok)

-          mész

-          pici só

-          reszelt citromhéj

Elkészítés:

Egy jó nagy edénybe a túrót, a tojás sárgáját, kifőtt tésztát, az olívaolajat, a vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat összekutyuljuk. Édesítjük ízlés szerint. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a masszához, aki szereti hozzárakhat egy kis Tádét is. Kirizslisztezett tepsibe ömlesztjük, elegyengetjük és a tetejét meglocsoljuk egy kevés mézzel a papa kedvéért!

Sütőbe dugjuk, kb. 30-40 percig közepes lángon készre sütjük. Tálaláskor, ha még egy lapáttal az orgiát fokozni akarod, akkor édesítős frissföllel túrógombóc szerűen meglocsolod a tetejét!

Egy próbát megér!http://blogol.hu/pic/icon_biggrin.gif

Marianna Szendvicssütős meglepetésbatyuja:

Hozzávalók:

-          30 dkg rizsliszt

-          4 ek. olívaolaj

-          1 tojás

-          1 csomag porélesztő

-          édesítő

-          só ízlés szerint

-          ezerédes 20 csepp (most kevésnek találtam)

-          kb. 4 dl tej

-          túró

-          diet. lekvár

-          dió

-          mák

-          gyümölcs töltelék

Elkészítés:

Az alapanyagokból langyos tej hozzáadásával sűrű tésztát keverünk ki. Állni hagyjuk kb.20-30 percig. A szendvicssütőt felmelegítjük és minden mélyedésbe 1-1 evőkanál tésztát helyezünk. Erre kerül 1-1 kávéskanálnyi töltelék, majd ismét 1-1 kanál tészta. Arra kell figyelni, hogy a tészta befedje a tölteléket, különben kifolyik. Bezárjuk a sütőt és 3-4 perc alatt készre sütjük. Isteni finom, kelt tésztát kapunk. Jó sütögetést!

 

Szilviszósz:

 

 

Végtelen egyszerű, és nagyon jó akár köretnek husihoz, vagy feltétnek rizsre,rizstésztára:

Párolt lilahagyma, sajtban mártásban

 

Hozzávalók 2 személynek:

 

-    50 dkg lilahagyma

-    10dkg krémsajt(light, vagy növényi)

-    

-    bors

 

A lilahagymát vékony karikára vágod, megpárolod, ráteszed a sót borsot. amikor megpárolódott, hozzáteszed a krémsajtot, felengeded egy kis vízzel mártás sűrűségűre, egyet forr és már pakolhatod is a tányérra!  Jó étvágyat!

Mostanság az egyik kedvenc 

Gyermekkorom eledele: Tormaszósz (Állítólag sokan nem ismerik)

Hozzávalók, elkészítés:

Torma lereszel, (Télen üvegeset használunk kimosva és nem reszelve http://www.blogol.hu/pic/icon_smile.gif), kevés margarinon vagy vajon megpirítom üvegesre, felöntöm tejjel kb. 0,5l majd rizsliszttel bahabarom, édesítővel ízesítem! Húsok mellé nagyon baba!

 

Szilvi a túrót felfújta! http://www.blogol.hu/pic/icon_smile.gif

 

Hozzávalók:

 

-     25 dkg túró

-    25 dkg gyümi (nálam meggy volt, de lehet mazsola, szeder, alma stb.)

-    4 db tojás

-    1 citrom héja

-    4 dkg rizsliszt

-    édesítő ízlés szerint

-    vanília vagy aroma ízlés szerint

 

 

Elkészítés:

 

Túrót, édesítőt,vaníliát, lisztet, tojások sárgáját összekevered. A tojás fehérjét felvered habbá. Összekevered a két alapanyagot hozzáadod a gyümölcsöt 180 fokon 15-20

percig sütöd. Jó étvágyat!

Marcsi eperese (vágatlan version) Isteni!

 

 

Hozzávalók, elkészítés:

Fogyis változat, egy csomag mirelit eperből, szamócából turmixolsz eperpürét, 2 deci tej, 2 deci Gran Cucina (rózsaszín) Méz, azt nem tudom mennyi, mindenki saját ízlés szerint, ezeket összekevered, majd megmelegíted, nem forralod! Ezek után kis tálkákba töltöd (melegen-hidegen is fogyasztható) szigorúan növényi alapú tejszínhab a tetejére, és egy szem eper díszítésnek!

Ha elérted ideális súlyodat és robicikliztél, akkor egy tábla fehér csokit is lereszelhetsz, és belekeverheted. Azt mondják, úgy még fincsibb, én persze nem tudom, mert ma nem voltam Ro-biciklin.http://www.blogol.hu/pic/icon_redface.gif

 

 

Bekukkantás Mariann konyhájába:

Spárgát spárgával

Hozzávalók, elkészítés:


Áprilistól június végéig tart a friss spárga szezonja. Itt az idő, hogy te is megismerd ezt a könnyen elkészíthető, egészséges, rostban gazdag zöldséget.

 

Három fajtája közismert: a fehér, a zöld és a vadspárga, de ritkábban vörös spárgát is kapni. A fehér spárga vastagabb, enyhén aromás, Magyarországon ez a legelterjedtebb. De ha szereted a markánsabb ízű zöldségeket, akkor érdemes kipróbálnod a zöldet vagy a vöröset is. A vadspárga nagyon vékony és kissé kesernyés. Magas rosttartalmának köszönhetően remekül illik a diétádba, hiszen jól eltelít. Mivel bőséges a víztartalma, bátran kipróbálhatod léböjt idején, gyümölcscentrifugán átpréselve.

 

Előkészítés: A  zsengeségétől függően mosás után kell megpucolnod. Ha nagyon friss, kora tavaszi a termés, elég csak a hártyát lehúznod róla. Ha picit vaskosabb, akkor hámozókéssel távolítsd el a külső részt. A vadspárgát nem kell hámozni, épp ezért különösen fontos, hogy frisset vásárolj. A levágott részeket soha ne dobd ki, hanem tedd a főző- vagy párolóvízbe, hogy még ízletesebb legyen  a zöldség.

Tejszínes-spárgás tészta:


Hozzávalók:

-    1 csomó spárga

-     2 evőkanál olívaolaj

-    2 evőkanál rizsliszt

-    2dl  növényi tejszín Gran Cucin

-    1 dl 0,1 -es tej

-    

-    bors

-    reszelt szerecsendió

-    40 dkg metélt rizstészta

Elkészítés:

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és félretesszük. A spárgát meghámozzuk, félujjnyi darabokra vágjuk, majd olívaolajon saját levében kb. 10 perc alatt megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a szerecsendiót is ízlés szerint. Ezután meghintjük a liszttel, elkeverjük, majd felöntjük a tejszín-tej keverékével, és sűrűsödésig főzzük. Ha kell, utána ízesítünk. Tálalás előtt a spárgaragut összeforgatjuk a kifőtt tésztával. Ha valaki úgy jobban szereti, füstölt mozzarellával is megszórhatja a tetejét, és pirulásig sütheti a sütőben.

Spenótos rizottó


Hozzávalók 2-3 főre:

-    kb. 25 dkg rizottó rizs

-    kb. 6 dl hús- vagy zöldségleves leve

-    3 gerezd fokhagyma

-    3 marék friss spenót

-    4 ek olívaolaj

Elkészítés:

A reszelt fokhagymát kissé megdinsztelem az olajon. Megmosom a spenótleveleket, majd eltávolítom a szárait  A megmosott, és vizes leveleket rádobom a fokhagymára, majd fedő alatt megfonnyasztom őket. Amikor összeestek a levelek, ráöntöm a rizst, és jól összekeverem az egészet. A rizsbe merőkanalanként tesszük a levest, miközben folyamatosan kevergetjük a rizst. A rizottó rizs nyálkás, ragadós állagú. Mindig látni fogjuk, mikor kell hozzáadni a következő kanál levet. Kb. 15-20 perc alatt teljesen megpuhul a rizs.

Csirke bambuszrüggyel, kínai módra - megtartás időszakában!


Hozzávalók 2-3 főre:

-    1 dupla csirkemell filé

-    olívaolaj

-    

-    1 doboz bambuszrügy (kb. 15 dkg) + a konzerv leve

-    fél friss ananász

-    fél kaliforniai paprika

-    1 közepes fej vöröshagyma

-    2 ek szójaszósz

-    2-3 ek méz

-    kb. 2 dl zöldséglé (vagy víz + ételízesítő)

-    1 ek étkezési keményítő

Elkészítés:

A csirkemellet vágjuk kockákra. A hagymát vágjuk nagyobb kockákra. Az ananászt szintén kockázzuk fel. A paprikát csíkokra szeleteljük. A bambuszrügynek szűrjük le a levét, de ne dobjuk ki. Először a csirkét dinszteljük meg nagyon forró serpenyőben, egy kevés olívaolajon.
Ha már kezd pirulni, tegyük félre és tartsuk melegen. Aztán tegyünk még egy pici olívaolajat a serpenyőbe, és dobjuk rá a hagymát. Adjuk hozzá a bambuszrügyet, majd a paprikát, végül az ananászt is. 2-3 percig pirítsuk őket együtt. Ezt követően öntsük rájuk a mézet és egy picit karamellizáljuk. Majd ízesítsük szójaszósszal, és végül öntsük fel a zöldséglével. A keményítőt keverjük ki kevés szósszal, majd sűrítsük be vele az ételt. Legutoljára tegyük vissza a zöldségekbe a húst, és rottyantsunk egyet rajta. Párolt rizzsel tálaljuk.

Csőben sült karfiol csirkemellel
 
Hozzávalók 2-3 főre:

-    1 csirkemellfilé

-    kb. 1 fej karfiol

-    4 közepes nagyságú sárgarépa

-    1 tojás fehérje

-    

-    bors

-    1 zúzott fokhagyma

-    1 ek étkezési keményítő

-    2 ek olívaolaj

-    10 dkg reszelt növényi sajt

-    1,5 dl tejszín (növényi)

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikázzuk, majd a karfiol megpárolását követően megpároljuk. Közben a húspanírt (tojásfehérje, fokhagyma, só, bors, étkezési keményítő) előkészítjük. Ehhez a tojás fehérjét kikeverjük a fűszerekkel és az étkezési keményítővel. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a panírba forgatott vékonyra szeletelt csirkemelleket megsütjük benne (mindkét oldalát kb. 3-4 percig). Egy tűzálló tálba helyezzük az elősütött hússzeleteket, majd kicsit meglocsoljuk tejszínnel. Ezt követően ráhelyezzük a zöldségeket. Végül meglocsoljuk a maradék tejszínnel, majd ráreszeljük a növényi sajtot. A karfiolt helyettesíthetjük kelbimbóval, brokkolival v. más zöldséggel.

Parajos csirkemellrolád Szilvitől

Hozzávalók:

-    15 dkg csirkemellfilé

-    10 dkg parajlevél

-    kis gerezd fokhagyma

-    1 teáskanál olaj

-    3 dkg reszelt sajt

-    fél tojás

-    

-    őrölt bors

Elkészítés:

A parajleveleket megtisztítjuk, pár percre forró vízbe tesszük és leszűrjük. Az összezúzott fokhagymagerezdet, a lereszelt sajtot, tojást a parajhoz tesszük, sóval, borssal ízesítjük. A csirkemellet kissé kiverjük, majd sózzuk, és a parajos masszát a húsra kenjük, felgöngyöljük. Kevés olajon minden oldalát pirosra sütjük, majd kevés vízzel puhára pároljuk.

 

Nelli kedvencei:

Sós stangli

Hozzávalók:

-    25dkg margarin

-    25dkg ricotta túró (javaslom a kenhető és a szemcsést vegyíteni)

-    25dkg rizsliszt

-    1 csipet só

-    1 tojás a kenéshez

-    mák

-    sajt

-    köménymag

-    szezámmag(persze ha engedélyezett) a díszítéshez

Elkészítés:
 
A sütés előtti este begyúrjuk, egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap kinyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk a feltétek bármelyikével, derelyevágóval vagy késsel csíkokat vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsiben elhelyezzük, forró 180°C sütőbe helyezzük majd pirosra sütjük. (Légkeverés is lehet.)

Túrótorta
 

Hozzávalók:

-    0,5kg ricotta túró (zacskós, szemcsés)

-    1 étkezési zselatin

-    édesítőszer

-    5 tojás sárgája

-    csatos tortaforma

-    12,5dkg margarin

-    0,2 dl tej

Elkészítés:


Fél csomag  margarint, 5 db tojás sárgájával, vanília eszenciával, valamint édesítővel (mézzel) habosra keverünk. Egy csomag étkezési zselatint  1 dl hidegvízzel csomómentesen elkavarunk, majd hozzá öntünk 2 dl tejet és ezzel felforraljuk majd hűlni hagyjuk. A túrót hozzá keverjük a tojásos margarinos masszához, majd a zselatint is hozzáadjuk és összekeverjük az egészet. A csatos tortaformát jól kimargarinozzuk, hogy később a torta elváljon az oldalától. A masszát beleöntjük a kimargarinozott torta formába, majd gyümölccsel (banánnal, eperrel, naranccsal mandarinnal)  ízlés szerint bármivel díszíthető akár kiwivel is. A kész tortamasszára színes gyümölcszselatint teszünk. A kihűlt szobahőmérsékletű zselatint ráöntjük a tortára és a hűtőben állni hagyjuk 1-2 órára.

 

Gyümölcsös túróhab Szilvitől

Hozzávalók:

-    25 dkg sovány túró

-    2 őszibarack(vagy bármilyen gyümi)

-    2 körte

-    1 ek. méz

Elkészítés:

A túrót, a meghámozott őszibarackot, a joghurtot és a mézet jó habosra összeturmixoljuk. A körtéket kockára vágjuk, és egy tálban a túrókrémhez keverjük. Készítsük el!

Joghurtos spenótsaláta by Sylvi

Hozzávalók:

-    500g friss spenót vagy sóska

-    5 dl joghurt

-    1 kávéskanál római kömény

-    1/2 kávéskanál garam masala

-    1/4 kávéskanál őrölt feketebors

-    1 kávéskanál só

Elkészítés:

A római köményt serpenyőben szárazon megpirítjuk, a spenótot vagy a sóskát alaposan
megmossuk. Fás szárait eltávolítjuk. Néhány másodpercre forrásban lévő vízbe dobjuk,
majd leszárítjuk, és durvára vágjuk. Az összes fűszert belekeverjük a joghurtba,
hozzáadjuk a spenótot, és jól lehűtjük. Önálló ételként, vagy köretként szolgáljuk
fel!  Jó étvágyat! (a fűszerek a Tesco-ban is kaphatóak, a római köményt a
hagyományos fűszerek között is megtalálod)

Erdélyi Padlizsánkrém, túrós kiflivel

Hozzávalók 4 főre:

-    2 közepes padlizsán

-    4 húsos sárgapaprika

-    1 kis fej hagyma

-    

-    bors

-    oliva olaj

Elkészítés:

A padlizsánokat a paprikával alufóliába tesszük, és kb. 50-55 percig sütjük 220 fokon. Ha kész, hideg víz alá tesszük, meghámozzuk, és a belsejét nagyon apróra aprítjuk, szinte péppé. Hozzáreszelünk egy kicsi fej hagymát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk (én az utóbbiból teszek gazdagon), és kb. 3-4 evőkanál olajat öntünk hozzá. Az olajat addig öntsük amíg kenhető, krémes állagot kapunk!

Danica túrós kiflije:

Hozzávalók 6-8 főre:

-    25 dkg túró

-    500g rizsliszt

-    1 cs sütőpor

-    9 evőkanál olívaolaj

-    2 kk.

-    

-    1 fej hagyma

-    3 tojás

-    2 k natúr joghurt

Elkészítés:

Összekeverjük a hozzávalókat, a hagyma kivételével. A hagymát apróra daraboljuk, megpirítjuk, majd hozzáadjuk. Kifliket formázunk belőle, tetejét tojássárgájával megkenjük, majd olivával kikent tepsiben rakjuk, és ropogósra sütünk. (ha laposabb, akkor sül ropogósra)

Cigánypecsenye:

Hozzávalók, elkészítés:

 

 

Csirkemellet szeletekre vágjuk, majd olívaolajon elősütjük. Szintén szeletekre vágjuk a fokhagymát, és együtt megsütjük a hússal. Közben sok lilahagymát gerezdekre vágjuk és a hússal összesütjük. Csinálhatjuk fehérapróból is. A végén 1 vékonyabb szelet MANGALICA (csak) szalonnából kakastaréjt sütünk, amivel tálaljuk.


Tepsis hal, zöldséges rizzsel

 

Hozzávalók:

-          2 közepes halfilé

-          2 paradicsom

-          1 nagy paprika

-          2 fej hagyma

-          4 nagy cikk fokhagyma

-          1 teáskanál Worcester szósz

-          2 evőkanál citromlé

-          1 teáskanál vegeta

-          

-          bors

-          bazsalikom

-          4 kanál rizs

-          20 deka vegyes zöldség

-          1,5 deci húsleves (kockából is lehet)

-          1 teáskanál szójaszósz

-          6 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:


A halszeleteket megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk borsozzuk. Egy hagymát, a paprikát és a paradicsomot karikára szeleteljük. A fokhagymát apróra vágjuk. Egy tepsit két kanál olajjal vékonyan kiolajozunk, beletesszük a hagymát, paprikát paradicsomot, vegetával, borssal, bazsalikommal megszórjuk. Ráhelyezzük a halakat, megöntözzük a citromlével, 2 kanál
olívaolajjal meg a Worcester szósszal. A fokhagymát úgy osztjuk el, hogy a paradicsomra és a halra is kerüljön belőle. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Közben egy edényben két kanál olajon kissé megfuttatjuk a maradék, apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a rizst, néhány percig együtt pirítjuk, majd felöntjük a húslével. Sóval, borssal, szójaszósszal ízesítjük, hozzáadjuk a vegyes zöldséget, készre pároljuk.

Császármorzsa:

Hozzávalók 4 főre:

-    4-5 tojás

-    1 bögre (4 dl) rizsliszt

-    1/2 bögre tej

-    1/2 bögre szódavíz

-    1 cs. vaníliás cukor

-    1 sütőpor

Elkészítés:

Tojás szétválaszt, a tojás sárgáját keverjük a tejjel, és a szódavízzel. A rizslisztbe keverjük, a sütőport és a vaníliás cukrot, majd a sárgájás elegyhez rajuk, kevés édesítővel. Krémesre kavarjuk. Sütés előtt a fehérjét, habbá verjük, óvatos keverés mellett, összedolgozzuk a sárgájás lisztes krémmel. Teflon serpenyőben kevés (3ek.) olívaolajjal morzsalékosra, és aranybarnára sütjük, pirított diót, és édesítőport szórunk a tetejére. Édes legyen! No lekvárrrrr!

 

 

Rice base shop

Rice base shop 5000 Ft-os rendeléstől ingyenes kiszállítás

Ro-bicikli órák