Fasírozott római módra:
Hozzávalók. 40 dkg pulyka darált hús, 4 tojás, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, majoránna, só, bors.
Két tojást keményre főzünk, és a darát húsra reszeljük. A másik két tojást ráütjük és elkeverjük a hússal. Belekeverjük a fokhagymát, paprikával, sóval, borssal, és morzsolt majoránnával ízesítjük. A masszából hosszúkás cipót formálunk, és római tálba tesszük. Mintegy 80-90 percig sütjük; az utolsó 10 percben levesszük a tál fedelét és a fasírtot, pirosra sütjük. Ízlés szerinti (mondjuk répás – lilahagymás - zöldbab) salátával tálaljuk.
Gombás Pulyka fasírt:
Hozzávalók: 50dkg gomba, 30 dkg darált pulykahús, 10 dkg hagyma, 4 tojás, 2 evőkanál rizsliszt, 2 teáskanál mustár, petrezselyem zöld, bors, majoránna, só.
A gombát és a hagymát apróra vágjuk, és teflonba megpároljuk. A petrezselyem zöldet szintén felaprózzuk, és a hússal együtt a gombához keverjük. Folyamatos keverés közben az egészet átfőzzük, majd a tűzről levéve, hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, megfőzünk két tojást, kettőt pedig elkeverünk a mustárral, majoránnával, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Belereszeljük a megfőtt tojásokat, hozzáadjuk a rizslisztet, és az egészet a húshoz adjuk, végül alaposan összegyúrjuk. Egy sütőformát sütőpapírral kibélelünk és beletesszük a masszát. Közepesen forró sütőben lassan, barnulásig sütjük. Fóliával együtt kivesszük a formából és 10 percnyi pihentetés után, felszeleteljük.
Pulyka fasírt
Hozzávalók: 70 dkg pulyka darált hús, só, bors, 1 gerezd fokhagyma összenyomva, kávéskanál olívaolaj, késhegynyi szódabikarbóna. Összedolgozni a fentieket, majd rizslisztbe megforgatni, és kevés olíva olajban kisütni.
Tipp: A szódabikarbónától nem lesz annyira tömör.
Mézes mustáros pulykamell csíkok:
Hozzávalók: 4-5 szelet pulyka mell vagy bőven jó a pulyka fehérapró is, 1 nagy paradicsom, 1 csomó újhagyma, 2 evőkanál mazsola,1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál vaj, 4-5 evőkanál bor, 3 evőkanál méz,
3 evőkanál mustár, só, fehér bors.
A pulykamell csíkokat sóval, borssal, mustárral, mézzel bekenjük.
1/2 napra hűtőbe tesszük. Majd forró vajban ropogós pirosra sütjük. Amikor megsült mazsolát, apróra vágott paradicsomot és hagymát adunk hozzá, majd borral felöntve pároljuk.
Ha kész friss petrezselyemmel hintjük.
Muszaka:
Ez egy padlizsános kaja egy kicsit bővítéssel.
Hozzávalók: fél kg pulyka darált, 2 dl olíva, 3 nagy padlizsán, 3 gerezd fokhagyma, 10dkg fst. mozzarella, 2 dl paradicsompüré, 2-3 evőkanál rizsliszt, szerecsendió, 3 fej vöröshagyma, só, fehér bors.
A hagymát fölkockázod, és üvegesre dinszteled, hozzáteszed a darált húst, sót, borsot, fokhagymát. Megpárolod. Amikor kész van, hozzáteszed a paradicsompürét és a fűszereket. Egy edénybe beleteszed az olívát, és a rizslisztbe forgatott padlizsán szeleteket, jól átsütöd mind a két oldalán. Utána tepsibe teszed, először a padlizsánt, rá a husis szószos mókát felülre pedig újra a padlizsánt.
Megszórod fst. reszelt mozzarellával a tetejét és úgy módjával fogyasztod.
Tejszínes pulyka:
Hozzávalók: 4-5 szelet pulyka mell, 10dkg mozzarella, 10dkg fst mozzarella, 1 tojás, olívaolaj, 1 dl növényi alapú tejszín, só, fehér bors. A pulykát oliván hirtelen kifehérítjük, sózzuk, borsozzuk és víz hozzáadásával, puhára pároljuk. Ha kész kirakod egy tányérra. A sajtokat vékony szeletekre vágjuk és rétegelve a pulykamellel egymás mellé, fektetjük hús –sajt –hús -sajt. A végén a tejszínbe belekevered a tojást, borsozod és a sajtos pulykára, öntöd. Sütőbe teszed és kb. 15-20 percig, sütöd.
Sajtos gyümölcsös pulyka:
5-6 szelet pulykamell, körte, őszibarack, alma vagy szilva fst. mozzarella és fahéj kell hozzá. Ugyanúgy csinálod a pulykahúst, mint a tejszínesnél, utána vékonyan kikent tepsibe teszed egymás mellé rá a meghámozott gyümölcsöket, szeleteled, kevés fahéjat szórsz rá, és végül vékonyra rászeled a fst mozzarellát és a sütőbe tolod, addig sütöd míg a sajt jól rá nem olvad.
Tejfölös pulyka paprikás:
70dkg pulykacomb filé, 2 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl 12%-os frissföl, só, fehér bors, olivaolaj,
2 evőkanál pirospaprika kell hozzá.
A pulyka husit, hagymát, a fokhagymát és a paradicsomot földarabolod. A darabolt zöldségeket oliván megpirítod majd vízzel, felöntöd, fűszerezed ízlés szerint, és puhára párolod. Botmixerrel összemixeled pici vízzel újra felöntöd és a felkockázott pulyka husit ebben a lében puhára főződ. A végén tejfölt raksz hozzá, és rövidebb lére sűríted.
Rizsásnak special:
Csirke cici, vagy pulyka cici kell hozzá. Szép szeleteket vágok belőle, majd kicsit bepácolom. Nem kell neki sok idő, 1-2 órával sütés előtt is jó. Pác: bors, szárnyas fűszer keverék, olívaolaj.
A serpenyőt felforrósítom, majd beleteszem a hússzeleteket. Nem kell alá olaj, mert a pác olajos volt. Hirtelen pirosra sütöm mindkét oldalát a húsoknak. Ezután egy kiolajozott (jó a maradék olaj is, amiben a hús sült) tepsibe lefektetem a húsokat szépen sorban, rászeletelek kétféle mozzarella sajtot, füstöltet és natúrt. Mennyiséget nem írok, mert a husi mennyiségétől függ, az a lényeg, hogy teljesen beborítsa a húsokat. Ezután - szintén a husi mennyiségétől függően - növényi tejszínben elhabarok egész tojást (legalább kettőt) és ráöntöm a keveréket a husira. Lefóliázom a tepsit és be a sütőbe. 180 fokon kb. 20 perc alatt, készen van. A család eheti körettel is.
Husi - kifejezetten édes szájúaknak
A kisebb darab - szeletelésre már nem alkalmas - húsokat csíkokra vágom. A husikat összekeverem 2 evőkanál mézzel, aszalt szilva, sárgabarack, mazsola. Stb.(mindegyikből csak pár szem kell) és 1-2 felkockázott almával. Borsozom, sózom - enyhén - majd fél napra a hűtőbe teszem. Igazi ínyencek még tehetnek bele szegfűszeget és fahéjat is, természetesen az őrölt változatból. Én még szoktam egy kis garam masszalával is bolondítani, vagy gyömbérrel, szerecsendióval. Fél nap után az egészet olívaolajon hirtelen át kell sütni, és valami isteni, ahogy a méz karamellizálódik, és bevonja a husikat, a gyümölcsöket. Amikor rám jött az édességroham, mindig ilyent, csináltam. Nagyon de nagyon finom!
Ámor - mámor – Valentájn déjre
Hozzávalók: 4 db csirkemell vagy pulykafilé, 2 db mosolygós alma az édesebb fajtából, 20 dkg mozzarella, só, fahéj, olívaolaj.
Elkészítése: A húst besózzuk, ha pulyka, akkor jól kiklopfoljuk megszórjuk ízlés szerint fahéjjal. A mosolygósokat felezzük és magháztalanítjuk, majd legyezőszerűen bevagdossuk. A hússzeleteket tepsire tesszük, öntünk alá minimális kis olívát, majd mindegyikre borítunk egy fél legyezős almát és megszórjuk fahéjjal és reszelt sajttal. Forró sütőbe tesszük, és jól pirosra sütjük
Pulyka tappancs szóló szőlő szószba:
Hozzávalók: 1/2 kg pulyka darált hús, só, bors, bazsalikom, oregánó (kinek milyen fűszere van épp otthon), olívaolaj, méz, 1/2 fürt szőlő, 1 növényi alapú tejszín, 1 dl fehérbor. Pulyka husit összekeverem finom fűszerekkel, (nem adok hozzá tojást sem és rizslisztet sem, mert elfogyott) lapos tappancsokat formálok belőlük, és kevés olívaolajon kisütöm, (csodák - csodája nem esik részecskéire). A fürt szóló szőlő szemeit jól elfelezgetem és a kisült husi által hagyott pirosas kicsit odaégett olívába elkezdem sütni, ezerédessel vagy más édesítővel valamint mézzel megzamatosítom, majd amikor már jól sülöget, akkor rálocsolom a 2dl-es növényi alapú és Gran cucina névre hallgató főzőtejszínt és hozzáadok 1 dl fehérbort (én juhfarkat raktam bele)
A husikat tálaláskor nyakon öntöm a szólószőlő szósszal és jól befalánkolódik. A recept bármilyen szárnyas hússal és bármilyen alkotóelemekkel elkészíthető és ízletes, különösen, ha az ember éhes!
Ananászos csirkenyársak Katától
Hozzávalók: csirkemell, mustár, só, bors, ízlés szerinti fűszerkeverék, méz, fokhagyma, retek, ananász, hagyma, pulykamell-sonka, paprika, olívaolaj
Elkészítés: mindent nagyobb kockákra vágok (kb. 2*2 cm-esre). A husit bepácolom mustáros –sós –borsos -mézes-fokhagymás pácba, de tetszés szerint bármilyen fűszert használhatunk, csak legyen benne só! Lehetőleg előző nap készítsük el a pácolást, hogy jól átjárja a husit. Ha ez megvan, egyszerűen „felnyársalom” szép sorban a hozzávalókat. A nyársakat tepsibe teszem, és megpermetezem fokhagymás olívaolajjal. Húsevőknek ajánlom, hidegen is, melegen is tökjó!
Fűszeres joghurtban pácolt csirkemell, rizsbundában sütve
Hozzávalók: 4 db csirkemell 3 dl natúr joghurt Só, őrölt bors 2 szál rozmaring 1 csokor petrezselyem 3 gerezd fokhagyma 20 dkg Rizsliszt 2 db tojás 2 dl olívaolaj, a sütéshez Elkészítés: A csirkemelleket lapjával félbevágjuk, majd a joghurtot, a sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel, rozmaringgal, és fokhagymával fűszerezzük, és rálocsoljuk a csirkére. Összeforgatjuk, majd pár órát pácoljuk. A pácolt húsról lehúzzuk a felesleges pácot, és rizslisztbe, felvert tojásba, rizslisztbe mártjuk, majd forró olajban pirosra sütjük
Vasárnapi hús (special edition) pestiesen:
Csirkemellet vagy pulykamellet sózom majd rizslisztes tojásba, kétszeresen bepanírozom és kisütöm kevés olívaolajban, azután jénai tálba, vagy tepsiben egymás mellé teszem a kisült husikat, lila hagymát apróra felkockázom és rászórom a tetejére, majd frissföllel az egészet betakarom és jó sok füstölt mozzarella sajtot szórok a tetejére. Sütőbe tolom, de csak annyi időre kb. 10-15 perc, amíg a sajt ráolvad.
Tipp: (Jénaiba rétegezni is lehet egy sor husi , rá a lilahagyma és zutty a frissföl utána újra husi ,lilahagyma, frissföl és a füstölt mozzarella!
Őrült jó!
Kínai kapros csirke:
Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg filézett csirkemell, 10 dkg gomba, 1 fej hagyma, 3 szál sárgarépa, 1 csokor friss kapor, 1 dl száraz fehérbor, só, bors, 1 mokkáskanál curry, olívaolaj.
Tisztítsuk meg a zöldségeket, aprítsuk fel a hagymát, a répát gyufa vastagságú csíkokra, a gombát szeletekre. A húst hosszúkás csíkokra vágjuk. Dinszteljük meg olajon a hagymát, adjuk hozzá a répát és a gombát, majd néhány perc elteltével a húst. Addig dinszteljük, amíg kevés levet nem ereszt. Ekkor sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a felaprított kaprot, curryt. Öntsük fel fehérborral (pici vízzel is), és pároljuk puhára.
Alufóliában sült gombás csirkecomb:
2 db csirkecomb, 2 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Előkészítése: a combok bőrét lehúzom. A forgóknál kettévágom. A gombát tisztítás után felszeletelem, a hagymát karikára vágom.
Elkészítése: a megsózott, megborsozott csirkecomb darabokat külön-külön, bőrével lefelé az alufóliára fektetem, majd beborítom vöröshagyma-karikákkal és gombaszeletekkel. Jól megsózom, megborsozom, és lazán becsomagolom. Előmelegített, forró grillsütőbe vagy gázsütőbe teszem a négy csomagot. Az első oldalát 15 percig sütöm, majd megfordítom, és további 10 percig sütöm. Ezután az alufóliát kibontom, és az ételt néhány percig fedetlenül pirítom.
Indiai csirke
Hozzávalók
Csirkemell vagy csirkecombok - ki mit szeret - (a csirkemellet felcsíkozom, a combot kifilézem)
Hozzávalók: só, bors, őrölt koriander, gyömbér, tandori maszala, hagyma, fokhagyma, kókusztej, olívaolaj
A csirkéket sóval beszórom, majd a hagymát és a húst hirtelen wokban, olajban megsütöm.
Amikor már majdnem puha a hús, akkor hozzáadom a fűszereket és a fokhagymát. Együtt pirítom még pár percig, majd felöntöm a kókusztejjel. Azzal addig főzöm, amíg teljesen besűrűsödik a mártás.
Illatos-omlós pulykaszelet
Hozzávalók 4 személyre:
1 csokor petrezselyem, 2 citrom, 3 tojás, 4 vékony szelet pulykamell, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg margarin, 5 evőkanál tyúkhús-alaplé, só, feketebors.
ELKÉSZÍTÉSE:
Egy kis edénykébe facsarjuk ki az egyik citrom levét, a másikat pedig szeleteljük vékonyra, amit majd a díszítéshez használunk fel. 2-3 szál petrezselymet tegyünk félre ugyancsak a díszítéshez, a többit vágjuk apróra.
A pulykamelleket kíméletesen verjük vékonyra, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben a margarin felét és az olívaolajat hevítsük fel, tegyük bele a hússzeleteket. Mindkét oldalukat 2-2 percig süssük, amíg már kissé megpirultak és a belsejük sem rózsaszín már. Szedjük ki, tegyük félre.
Öntsük az alaplét a pecsenyeléhez a serpenyőbe, forrósítsuk fel, kevergessük, majd adjuk hozzá a citromlé kb. felét, a maradék margarint és a petrezselymet. Alacsony hőfokon a hússzeleteket a pecsenyelével együtt a serpenyőben még egyszer felforrósítjuk. Fűszerezzük, ízlés szerint még egy kis citromlevet adhatunk hozzá. Vegyük ki a hússzeleteket, tegyük tányérra, öntsük le a pecsenyelével, díszítsük citromszeletekkel. Vegyes zöldsalátával kiváló vacsora az egész családnak.
ALMÁS- TORMÁS PULYKACICI a la Marianna:
Hozzávalók: 2 db Alma, 1/2 Ananász, 1db Grape-fruit, 1/2 Citrom leve, 2 db Cikória, Pulyka cici /ízlés szerint, nekem 3 db szép nagy szelet állt rendelkezésemre/, 1 tk. ételízesítő + kb. 2-3 dl. Langyos víz, só, bors, olívaolaj, ecetes torma szintén ízlés szerint.
Elkészítés: A pulyka cici szeletek egy kicsit kiveregetjük. A külső oldalát sóval és borssal megszórjuk, és amíg a gyümölcsöket elkészítjük állni hagyjuk. Megpucoljuk az ananászt és a grapét, kis kockákra vágjuk. Az almát szintén megpucoljuk és lereszeljük. Barnulást elkerülendő citromlével meglocsoljuk, az ízfokozásról nem is beszélve. A ciciket vékonyan megkenjük a tormával, majd a reszelt almával szépen beterítjük. Ezután feltekerjük, és fogpiszkálóval rögzítjük. Mennyiségtől függően sütésre alkalmas edénybe rakjuk a vízben feloldott ételízesítővel együtt. Alufóliával letakarva mehet is párolódni. Amíg a husink sül elkészítjük a salátát. Aki még nem készített cikóriát és nem szeretne meglepetést, már ami az ízt illeti, felhasználás előtt tegye ecetes, sós vízbe őket kb. 1,5 órára. Így kiküszöbölhető a kesernyés íz, ami miatt sokan nem szeretik ezt a zöldséget. A külső leveleket leszedjük, ezeket eldobjuk. Egy pár szép levelet félre teszünk. Ezután félbe vágjuk a fejeket, és ízlés szerint felszeleteljük őket. A gyümölcsökkel összekeverjük, picit sózzuk, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk. Hihetetlen hamar átveszi az ízeket. A tekercseknek nem kell sok idő a puhuláshoz, a fóliát levéve még egy kicsit pirulni hagytam. Tálaláskor a salátát a félretett levelekbe helyeztem, a húsit felszeleteltem és díszítésként petrezselyem zölddel szórtam meg.
*Mariann Mustáros-tejszínbe fojtott pulykája*
Hozzávalók: pulyka felsőcomb filé, 1 nagyobb fej vöröshagyma, fokhagymakrém, kotányi Steak fűszersó, mustár, Gran Cucina növényi tejszín, olívaolaj
A pulyka felsőcombot vékony csíkokra vágjuk, befűszerezzük a Steak
fűszersóval. Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük,
belerakjuk a pulyahusit. Amikor a husi kicsit kivilágosodott, akkor nyomunk
rá fokhagymakrémet, majd mustárt - mindkettőt ízlés szerint, de rakjunk bele
elég mustárt, hogy érződjön az íze, úgy a finom. Ha megsült a husi, akkor
öntünk rá tejszínt (kb. 1 dl, lehet többet is, ki hogy szereti), hogy
szaftosabb legyen. Még 1-2 percig hagyjuk sülni az egészet, hogy
összeérjenek az ízek. Tálalhatjuk tejszínes karfiollal v. tetszés szerinti
körettel.
Tábori étek: Holland csirke a Summer Camp-ről:
Kellékek: bogrács, mangalica szalonna, csirkehús (lehet egész, combos vagy csak mell is), sok - sok ződség.
Készítés zanza leírás: Megpirítom a fölkockázott szalonkát, majd dinsztelem rajta a husikat, majd víz rá, hogy ellepje és fradi módra mindent beledobál: zöldbab, zöldpaprika, kaliforniai paprika, paradicsom, karfiol, gomba, majd jól összefőz és a végén pirospaprikával színt kölcsönzünk nekije. Műzlistálba tálaláskor frissföllel nyakon löttyintjük.
Almás - savanyú káposztás pulykaragu
Hozzávalók:
30 dkg pulykamell filé, só, fekete bors, 1/2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kv-s kanál pirospaprika, 25 dkg savanyú káposzta, 15 dkg alma, 2 babérlevél, kevés őrölt kömény, 2 dl víz, a tálaláshoz 1 csokor petrezselyem és 2-3 evőkanál frissföl.
A megmosott pulykamell filét, 2 centis darabokra kockázom, majd megsózom, megborsozom és félreteszem. Utána apróra vágom a megpucolt vöröshagymát és a fokhagymát. Teflonserpenyőbe rakunk egy evőkanál olívaolajat, mérsékelt tűzön felhevítem és 6 perc alatt, kevergetve átsütöm rajta a húskockákat. Kiveszem a husikat és egy kevés olivával bővítve, üvegesre pirítom az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a fokhagymát és rövid ideig, együtt sütöm. A párolt hagymát meghintem pirospaprikával, és beleforgatom a savanyú káposztát. Az almát megmosom és héjastól centis, szeletekre vágom, és a babérlevéllel meg az őrölt köménnyel együtt beleszórom a serpenyőbe. Az egészet jól összekeverem, visszateszem mérsékelt tűzre, és lefedem. A hagymás-almás káposzta kb. 20 perc alatt, puhára párolódik, ekkor hozzáadom a félretett pulykahusit, majd átmelegítem. Friss petrezselyemmel és friss föllel tálalom!
Pulyka fodor:
Hozzávalók: 60dkg pulykamell, 40 dkg zöldbab, 4 nagy paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 szál borsikafű, 2 szál újhagyma, 2 evőkanál borecet, 1 dl fehérbor, só, bors.
A húst 3 cm széles csíkokra vágjuk, és többször megtekerve hurkapálcára szúrjuk, majd sóval, borssal meghintjük,. A zöldbabot miután végeit levágtuk, uborkagyalun legyaluljuk. Forrásban lévő sós vízbe dobjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a borsikafüvet, és közepes lángon puhára főzzük. Mikor megfőtt, hideg vízbe átmossuk és leszűrjük. A hagymát és a paradicsomot felkarikázzuk és a zöldbabbal együtt egy lapos tálra, tesszük. A borecetben feloldjunk egy csapott mokkáskanál sót , hozzáadunk pár csepp olajat és a salátára locsoljuk. A pulyka fodrokat mikróban vagy sütőben megpirítjuk, majd a bort alá öntve, lefedett edényben néhány percig pároljuk. Végül a salátástálra tesszük és rögtön tálaljuk.
Joghurtos pulykamell ránk szabva!
(bolgár specialitás)
Hozzávalók 4-6 személyre: 80 dkg filézett pulykamell, 50 dkg uborka, 20 dkg póréhagyma, 1-1 sárga és piros színű paprika, 2,5 dl joghurt, 1,2 dl forró húsleves (leveskockából), 5 evőkanál olivaolaj,1 csokor petrezselyem ,2 gerezd fokhagyma, fél teáskanál só, 2 késhegynyi frissen őrölt fekete bors.
Elkészítése: A pulykamellet megmossuk, leszárítjuk. A megtisztított fokhagymát összetörjük, majd a sóval és a borssal egy evőkanál olajban elkeverjük. A húst a fűszeres olajjal bekenjük, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A póréhagyma világoszöld leveleit valamint a gyökérrészét eltávolítjuk, majd a fehér hagymatestet megmossuk, és egy cm széles szeletekre vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, megmossuk és feldaraboljuk. Az uborkát meghámozzuk, félbevágjuk, és vékonyan felszeleteljük. A petrezselymet megmossuk, lecsöpögtetjük, és finomra vágjuk.
A megmaradt olajat felforrósítjuk. A pulykamellet belefektetjük egy tepsibe, ráöntjük a forró olajat, és a sütő középső részében 30 percig sütjük, majd a póréhagymát és a zöldpaprikát a pulykahúshoz tesszük, ráöntjük a forró húslevest, és további tíz percig pároljuk. Végül az uborkát is hozzáadjuk, és további 5 percig együtt pároljuk. Ezután a pulykamellet jó éles késsel felszeleteljük, a zöldséget kivesszük a tepsiből, előmelegített tálra tesszük, majd elrendezzük rajta a pulykaszeleteket is, és a már kikapcsolt, de még forró sütőben melegen tartjuk. A pecsenyelevet összekeverjük a joghurttal, mártásos csészébe töltjük, meghintjük petrezselyemmel, és a pecsenyéhez tálaljuk.
Hideg csirkepástétom:
Hozzávalók: 40dkg csirkemell, 15 dkg csirkemáj, 1 dl gran cucina (növényi tejszín), 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, só,bors. A csirkemell kisebb darabokra vágjuk, és a májjal együtt összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a növényi tejszínt, tojást, fokhagymát és az egészet pépesítjük. Belekeverjük a felaprított peterezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát, lefedjük és kétujjnyi forró vízzel telt, tepsibe tesszük. Egy órán át, gőzöljük. Kivesszük a sütőből és a tetejét súllyal lenyomatva, legalább 2-3 órán át, hűtjük, majd tálba felszeleteljük.
Egyevéses miniöröm:
Egy tojás nagyságú darált csirkemellfilébe belereszeltek egy sárgarépát, fokhagymát, petrezselymet, bele egy tojás, egy kanál olívaolaj, só.
Ez egy híg massza, melyet teflonban kis olajon teás kanál vízzel fedő alatt megsütök, közben meg is fordítom és olyan, mint egy lapos palacsinta.
Salátával isteni ebed (Lehet darált pulykahusival is megkreálni)
Pirított zöldség csirkemellel
Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg szójacsíra, 10 dkg laskagomba, 1 póréhagyma, 1/4 fej fehérkáposzta, 1 paprika, gyömbér (friss vagy őrölt), 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál olaj, ecet, 2 evőkanál szójaszósz
A hagymát meghámozzuk és felszeleteljük. A szójacsírát megmossuk. A káposztát, a paprikát és a laskagombát megtisztítjuk, megmossuk és felcsíkozzuk. A fokhagymát meghámozzuk és felaprítjuk. A csirkemellet kicsontozzuk, és apró darabokra vágjuk. A wok-ot felhevítjük. Beleöntjük az olajat. Röviden megfuttatjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a csirkehúst, megpirítjuk, majd hozzáadjuk a többi zöldséget. Sóval, borssal és gyömbérrel ízesítjük és állandó kevergetés mellett, addig pirítjuk, míg valamennyi hozzávaló meg nem puhul (ez kb. 5 percig tart). Végül ecettel és szójaszósszal ízesítjük.
Pulykás -sajtos Lazac kreálmány:
3 szelet pulykamell, 2 tojás, 5 dkg sovány kemény sajt, amit szabad enni.
A sajtot lereszeltem, és beletettem a felvert tojásba. Azután már mindent úgy csináltam, mint a rántott husinál szokás. Rizsliszt- tojásos sajtos mártogatás, rizsliszt - tojásos sajtos mártogatás...és bele a forró olajba. Ez is jó kaja, valami salival, mondjuk joghurtos uborkával.
Vörösboros almás párolt káposzta tejszínes csirkemellel.
A csirkemelleket felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk és forró olajon mind két oldalukon, átsütjük. Amikor megsültek, kivesszük a serpenyőből, és a maradék olajba beleöntünk 2 dl növényi tejszínt, majd besűrítjük.
1 fej hagymát összevágunk apróra, olívaolajon megfuttatjuk, majd 1 kisebb fej apróra vágott vörös káposztát is hozzáadunk, és együtt pároljuk tovább. Amíg ez párolódik 2 db almát, felszeletelünk, a magházat kiszedjük, és a káposztához adjuk. 0,5 dl borecetet és 1 dl vörösbort öntünk hozzá, sózzuk, kevés fehérborsot (aki szereti, tehet hozzá őrölt köménymagot is) adunk hozzá.
Tálalás: A tányérra tesszük a párolt almás káposztát, ráfektetjük a csirkemell szeletet és ráöntjük a húsra a tejszínes szószt.
Aszalt szilvával és mozzarella sajttal töltött rántott pulykamell:
A pulykamellet vékonyra kikloffoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. A füstölt mozzarella sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hússzeletekre aszalt szilvákat helyezünk szépen sorban, megszórjuk a reszelt sajttal, majd feltekerjük, mint a palacsintát. Ez lehet így is sütni tepsiben, sütőben, natúr húsként, de nagyon finom rizslisztes bundában is kirántva.
Vasárnapi gourmankodás:
Tandoris háromsajtos csirkecici rachletten sült diós-mézes körtével.
Hozzávalók: 2 személyre
50dkg csirkemell filé, 2 db körte, 3 féle sajt megtartóknak (parmezán, kék vagy zöldpenészes, mozzarella), 3 féle sajt benne lévőknek (tolnai sovány, mozzarella, feta) Fűszerek (só, tandori keverék), méz,5 dkg dió
Elkészítés: (abszolut nem bonyás)
A filéket szeletekre vágjuk és kivételesen kikloffoljuk, hogy könnyebben süljön a rachletten. Fűszerezzük ízlés szerint, ha nem tandori lehet 5fűszer vagy más egyéb konyhába föllelhető viszont szárnyassal harmonizáló íz. Megsütjük és alatta, pedig a földarabolt sajtok süldögélnek a kistálkákba. Pár perc alatt megvalósítható gourmankodás. Amikor a husi megsült és a sajtok is megpirosodtak akkor jól egymás hegyére pakolásszuk őket és elkészítjük a köretünket.
A körtéket magháztól megszabadítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, sütés közben mézzel locsolgatjuk majd a végén, összekeverjük apróra vágott dióval, és jól pocakba pakoljuk!
Szezámos csibe:
Hozzávalók: 40 dkg csirkemell filé, 2 db tojás, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál rizsliszt, 15 dkg szezámmag, olívaolaj.
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A tojásokat kissé fölverjük, a szójaszósszal, a rizsliszttel elkeverjük, majd a csirkecsíkokat beletéve fél órán át, állni hagyjuk. Az olajat fölforrósítjuk, a csirkedarabokat szezámmagban megforgatjuk és forró olajban aranysárgára sütjük.