Thai:
A mennyiségekkel én mindig hadilábon állok, mert csak találomra főzök.
Megpróbálom 4 személyre összeállítani.
Kb. 1/2 kg csirke vagy pulykamell vékony csíkokra vágva.
Egyszerűbb megoldás, a mélyhűtve kapható wok feliratú thai zöldségkeverék (én most a diétára való tekintettel csak olyan zöldséget használok, amit ehetek, sárgarépa, paszternák, zeller, gomba, californiai paprika, egy kisebb erős paprika, esetleg paradicsom), só, bors, gyömbér, zúzott fokhagyma 3-4 gerezd, szójaszósz, és kb 1/2 kg spagetti tészta kifőzve lecsepegtetve.
Én otthon wokban sütöm, de jó egy vékonyabb falú nagyobb serpenyő, vagy lábas is. Olajat felhevítem (én most olívát használok, de jó a sima étolaj is) és a besózott húst beleteszem, azonnal kifehéredik, úgyhogy mellette állni és kevergetni! Majd kis idő múlva a vékonyra felkarikázott zöldséget is beleteszem, azzal együtt is sütöm, de csak annyira, hogy a zöldség kicsit ropogós maradjon. Ha a mirelit keveréket választod, akkor a legnagyobb lángon csináld, mert egyébként sok levet enged, és inkább megfő, mint sül. A végén belekeverem a zúzott fokhagymát, és a fűszereket, majd a szójaszószt. Vigyázni kell a sózással, mert a szójaszósz sós! A legvégén teszem hozzá a kifőtt tésztát, és ezzel még egyszer gyorsan odapirítom. A diétázók először vegyenek ki maguknak zöldséges húst, a fehérje-szénhidrát törvény miatt. Aztán már csak tálalni kell, és jó ízűen megenni.
Tofu Szilvi módra:
A tofut felszeled kb. 1 cm vastag szeletekre, ízlés szerint megszórod sóval, borssal, picit megolajozott tepsibe rakod egymás mellé a szeleteket, minden szeletre ráteszel egy evőkanál frissfölt, majd a frissföl tetejét megszórod reszelt füstölt sajttal, de bármilyen lehet!(legfinomabb a füstölt sajtos) és kb. 20 percet, sütöd, amíg ráolvad és egy kicsit megpirul! Az igazi, ha egy kicsit ropogós a sajt a
tetején!
Hozzávalók 2-3személyre: 1 doboz natúr tofu (30dkg.)
1 175gr-os frissföl
10-15 dkg sajt (ízlés szerint)
Köret: igény szerint!
Panír alu brindzsal – Házisajt, burgonya és padlizsán:
Ennek a sabjinak az elkészítését személyesen Srila Prabhupada tanította 1972-ben néhány tanítványának. A "húsevők örömének" nevezte, mert a sült sajt, fűszeres szószban megfőzve állagában és küllemében egyaránt emlékeztet a húsra.
Hozzávalók:
Ghí vagy növényi olaj a sütéshez, 3 nagy burgonya, 2 nagy padlizsán
250 g házi sajt, 1 evőkanál ghí vagy vaj és növényi olaj keveréke
2 kávéskanál római kömény, 1 kávéskanál összemorzsolt szárított erős paprika, 1/2 kávéskanál hing, 1/2 kávéskanál kurkuma
5 dl savó, 1/2 kávéskanál őrölt koriander, 1 1/2 kávéskanál só.
A padlizsánt, a burgonyát és a sajtot 2.5 cm-es kockákra vágjuk, és ghíben vagy olajban egyenként megsütjük. 1 evőkanál ghít felmelegítünk, barnára pirítjuk benne a római köményt, beleszórjuk a paprikát, a hinget és a kurkumát, majd néhány másodperccel ezt követően felöntjük a sóval és az őrölt korianderrel ízesített savóval. Nagy lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a sült zöldségeket és a sajtot, és kis lángon kb. 20 percig, főzzük. A burgonya fényes és aranysárga, a padlizsán puha, éssajt pedig lédús lesz. Forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra.
Seb chatni - Alma csatni:
Hozzávalók:
6 közepes alma
1 1/2 kávéskanál ánizs (nyugodtan kihagyható)
2 evőkanál ghí vagy vaj (olívaolaj is lehet)
2 szárított erős pirospaprika, összemorzsolva
1 kávéskanál kurkuma
50 ml víz
6ek méz(cukor helyett)
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A ghít vagy vajat felmelegítjük, a fűszereket enyhén megpirítjuk benne, belekeverjük az almát, és 5-6 percig pároljuk. Ekkor aláöntjük a vizet. Lefedjük, és nagy lángon, gyakran
megkeverve kb. 15 percig főzzük. Eddigre az almának meg kell puhulnia. Hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig főzzük, míg a csatni besűrűsödik. Forró purival tálaljuk.
Louki tamatar tarkari - Vajpuha tök paradicsommal:
Hozzávalók:
2 csípős zöldpaprika, 2 kávéskanál durvára vágott friss gyömbér
3 evőkanál kesudió vagy mandula, 1 1/2 evőkanál egész koriander
1 kávéskanál római kömény, 1/4 kávéskanál édeskömény
1/2 dl víz, 3 evőkanál ghí vagy vaj, 2 közepes paradicsom, 70 dkg tök
1/2 kávéskanál kurkuma, 3 evőkanál finomra metélt friss korianderlevél, bazsalikom vagy petrezselyem.
A karikákra vágott zöldpaprikát, a gyömbért, a kesudiót vagy mandulát, a koriandert,
a római köményt és az édesköményt elturmixoljuk a vízzel. A ghít felforrósítjuk, beleöntjük a fűszer-pürét, és addig sütjük, míg besűrűsödik, és elválik a ghítől. Hozzáadjuk a paradicsomot, és kicsit szétfőzzük . Belekeverjük a kockákra vágott tököt, a kurkumát, a sót és a zöldfűszer felét, lefedjük, és kis lángon 10 percig pároljuk. Néha óvatosan megkeverjük, hogy nehogy leragadjon. Ha túl száraz, adjunk
hozzá néhány evőkanál vizet. A tök minőségétől függően 20-40 perc alatt puhára főzzük. Tálalás előtt a tetejét megszórjuk a maradék zöldfűszerrel.
Elkészítési idő: 35-55 perc.
Panír - Házilag készült sajt:
Hozzávalók: 2,5 l tej, 5 evőkanál citromlé, 2 kávéskanál citromsav
A tejet felforraljuk. Közben egy szűrőt kibélelünk sűrű szövésű finom anyaggal, és egy tál fölé helyezzük. Mikor a tej forrni kezd, belekeverjük a savanyító anyagot. Csaknem azonnal szivacsos túróréteg csapódik ki, sárgászöld savót hagyva maga körül.
Ha a savó még mindig tejes, még egy kevés citromlevet adunk hozzá. Ne keverjük, nehogy összetörjük a túrót! Mikor a túró és a savó teljesen különvált egymástól, lehúzzuk az edényt a tűzről, és néhány percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és a savót felfogjuk. A panírt folyóvíz alatt kiöblítjük, majd fellógatjuk, vagy ha szilárdabb sajtra van szükségünk, egy nehezékkel lepréseljük, hogy a felesleges savó eltávozzon belőle .
Elkészítési idő: 30-45 perc
Néhány ázsiai nem nyakleves!
Bársony csirkeleves
Hozzávalók:
Egy liter csirkehúsleves, Egy csirkemell, Öt deka kínai sampinyon-gomba (konzerv), Egy tojás fehérje, Két kanál rizsliszt
Hét deka bambuszrügy (helyette káposzta) szeletelve
Egy kanál reszelt gyömbér vagy fél kiskanál gyömbérpor
Két zöldhagyma, Fél kiskanál só, Egy kanál szójamártás
Előkészítés: a csirkemellet gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A tojásfehérjét összekeverjük a rizsliszttel, jó alaposan megforgatjuk a masszában a csirkehúst. A hagymát összevágjuk.
Főzés: az erőlevest fölforraljuk, belerakjuk a bundázott csirkehús csíkokat, sózzuk, beleöntjük a szójamártást, hozzátesszük a bambuszrügyet, gyömbért, hagymát és három percig főzzük.
Erős-savanyú leves
Egy liter erőleves
Öt deka bambuszrügy
Négy fej gomba, csíkokra vágva
Két kis zellergumó, vékony szeletekben
Tizenöt deka rákhús (jó helyette halhús, sőt, konzervszardínia is)
Öt deka csalamádé
Egy kis uborka szeletelve
Két kanál cherry
Két kanál szójamártás
Egy kanál ecet
Két és fél deka sonka, kockára vágva
Egy zöldhagyma fölaprítva
Főzés: fölforraljuk az erőlevest, belerakjuk a rákhúst és a csalamádét, melyet előbb egy kis cseresznyepaprika-krémmel csípőssé tettünk. Hozzátesszük a bambuszrügyet, gombát, zellert és öt percig főzzük. Ezután belerakjuk az uborkát, az ecet-cherry-szója keveréket és a sonkát, további egy percig főzzük. Az összevágott zöldhagymával megszórjuk és azonnal tálaljuk.
Húsgombócleves
Hozzávalók:
Négy fej gomba, csíkokra vágva
Húsz deka darált marhahús
Egy fej hagyma, apróra vágva vagy reszelve
Egy kanál rizsliszt
Egy tojás
Egy liter erőleves
Három zöldhagyma apróra vágva
Egy kanál szójamártás
Két-három levél kínai kel vagy kelkáposzta
Előkészítés: A húst, a hagymát, a rizslisztet és a tojást péppé keverjük, két centis gombócokat formálunk belőlük. Megsózzuk, majd tizenöt percre jeges vízbe tesszük a gombócokat.
Főzés: Fölforraljuk az erőlevest, beletesszük a gombócokat, és tíz percig főzzük. Hozzátesszük a kínai kelt (a magyar kelkáposztát már a gombócokkal együtt be kell tennünk a fazékba, mert lassabban fő meg), a zöldhagymát, a gombát és a szóját.
Istenek levese
Hozzávalók:
2 evőkanál szójaszósz,
1 kávéskanál illatos szezámolaj,
1 újhagyma a zöldjével együtt,
1 csipetnyi só,
1 csipetnyi bors,
2 csipetnyi glutamát (elhagyható),
1 liter víz
Vágjuk a hagymát tél cm-es karikákra. Az összes ízesítőt helyezzük meleg levesestálba vagy a vendégek csészéibe. Forraljuk fel a vizet, öntsük a levesestálba és tálaljuk.
A leves elnevezése az eredeti kínai név pontos fordítása. Akkor készítik, amikor nincs idő vagy lehetőség munkásabb levest csinálni. Tökéletesen megfelel valamely tartalmas fogás mellett (pl. mandarinpalacsinta-rolád, zöldséges rizs). A kínai étkezés szokásai szerint a fogások között legalább egyfajta leves szerepel, mivel evés közben nem isznak.
Tartalmasabbá tehető bármilyen leveshez szokásosan felhasználható anyaggal. A zöldségeket keskeny csíkokra vágjuk és a levesbe tétel előtt megpirítjuk. 1-2 tojás felhasználásával tojáslevesünk, ravioli hozzáadásával, ravioli levesünk lesz. Néhány szelet tojás is remekül ízesíti.
Marhahúsleves paradicsomosan
Hozzávalók (6 személyre):
10 dkg sovány marhahús
2 paradicsom
1 evőkanál fehérbor
1 csipetnyi bors
2 kávéskanál rizsliszt
1 evőkanál olívaolaj
1.25 liter baromfi-erőleves
2 kávéskanál só
2 újhagyma
Elkészítés: vágjuk össze a húst rostirányban vékony, közepesen nagy csíkokra. Hámozzuk meg a paradicsomot, törjük össze villával. Vágjuk össze az újhagymát. Verjük fel a tojást. Egy tálkában keverjük össze a bort, a szójamártást, a borsot és a lisztet. Ezután forgassuk bele a húst. Hevítsük fel az olajat és forgassuk meg benne a húst, csak épp, hogy színt kapjon. Öntsük rá a levest, sózzuk meg, forraljuk fel, tegyük bele a paradicsomot. Csökkentsük a tüzet. Villa hátán csurgassuk rá a tojást, ne kevergessük. Öntsük leveses csészékbe a levest, hintsük meg hagymával és azonmód, forrón tálaljuk.
Pekingi leves
Hozzávalók (6-8 személyre):
1 csirke melle,
5 dkg bambuszrügy,
5 dkg szójacsíra,
1 szelet sonka,
2 tojásfehérje,
2 dkg szójatészta,
2 liter erőleves,
1 késhegynyi gyömbér,
1 evőkanál szójamártás,
Fél kávéskanál őrölt bors,
1 késhegynyi glutamát (elhagyható)
Elkészítés: Vágjuk a sonkát és a bambuszrügyet keskeny csíkokra. Verjük fel a tojásfehérjét. Pároljuk meg a csirkehúst, és rostirányban szeljük nagyon keskeny csíkokra. Áztassuk be a szójatésztát langyos vízbe fél órára, csöpögtessük le, majd vágjuk öt centis darabokra. Forraljuk fel az erőlevest, és a tojásfehérje kivételével minden anyagot tegyünk bele. 15 percnyi főzés után óvatosan keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét. Két perc főzés után tálalhatjuk.
Húsos kel leves
Hozzávalók:
Fél kg csirkeaprólék
Fél kg kínai kel vagy kelkáposzta, ujjnyi csíkokra vágva
Egy liter erőleves
Méz
Csipetnyi bors
Két kanál cherry
Fél kanál Vegeta vagy egyéb ételízesítő
Előkészítés: az aprólékot, amennyire lehet, összevágjuk, forró vízben öt percig főzzük. A kelt fölszeleteljük.
Főzés: a húst nagy fazékba rakjuk, ráöntjük az erőlevest, fölforraljuk, majd fél órán át kis lángon főzzük. Ekkor beletesszük a kínai kelt, sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a cherryt, az ételízesítőt. További húsz-huszonöt percen át főzzük.
csirkemájleves
Hozzávalók:
250g csirkemáj
100g nedves bambuszgyökér
10g gyömbér
5g zöldhagyma
5g rizsbor
6g só
1g őrölt bors
750g erőleves
5g ötízű por
Elkészítés: Alaposan mossuk meg a bambuszgyökeret, vágjuk le a két végét, majd vágjuk hasábokra. Mossuk meg a gyömbért és a zöldhagymát, és vágjuk fel egy késsel. Tegyük egy tálba, adjunk hozzá 50g tiszta vizet, majd nyomjuk ki a gyömbér és a hagyma levét a vízbe.
Egy kés hátával puhítjuk a csirkemájat. Keverjük el alaposan a zöldhagyma-gyömbérlével, a rizsborral, a sóval és az őrölt borssal. Adjunk hozzá 150g hideg erőlevest, és keverjük el egyenletesen. Ezután szűrjük le a máj híg levét.
Öntsük a sűrűjét tálakba, és lefedve forrósítsuk fel. Tegyük a bambuszgyökeret forrásban lévő vízbe, majd szedjük, ki azonnal. A maradék erőlevest egy edényben keverjük össze a bambuszgyökérrel, némi sóval és az ötízű porral, majd forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a felforrósított sertésmáj-keveréket, és máris tálalhatjuk.
Zöldséges csirkeleves
Zöldséges csirkeleves Hozzávalók (6 személyre):
7,5 dl szárnyas leves
25 dkg csirkehús
6 illatos gomba
6 db vízi gesztenye
5 dkg sütőtök
5 dkg füstölt sonka
Petrezselyem zöld
Bors
Só
Elkészítés: Ázassuk a gombát 20 percre langyos vízbe. Eközben vágjuk a csirkehúst kockákra, a megtisztított vízi gesztenyét pedig négyfelé. Hámozzuk meg a tököt, tisztítsuk ki, és vágjuk egy cm-es kockákra. Vágjuk össze a sonkát, és szedjük leveleire a petrezselymet.
Egy lábosban forraljuk fel a levest. Csöpögtessük le és tisztítsuk meg a gombát, vágjuk kis darabokra. Keverjük a levesbe a gombát, a húst, a vízi gesztenyét és a tököt. Forraljuk fel, habját leszedve forraljuk 20-25 percig, míg a tök meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk meg, és tegyük bele a sonkát. Csészében vagy tálban petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Az étel vízi gesztenye nélkül is elkészíthető.
Adrak Chai (gyömbértea)
1,5l víz, 4 ek. finomra reszelt friss gyömbér 6 ek. Méz, 1 csipet őrölt feketebors, 4 ek citromlé. A vizet a gyömbérrel 10 percig erős lángon forraljuk, édesítjük, majd jól kinyomkodva leszűrjük. Belekeverjük a feketeborsot, és a citromlevet, és forrón tálaljuk! A gyömbértea jó erősítő ital, különösen a náthás időszakban ajánlott.
Mithi lassi (édes joghurtital)
1 liter joghurt 700 ml. hideg víz, 5 ek. Méz, 2 kávéskanál rózsavíz. Az összes hozzávalót habverővel habosra kavarjuk. Jól behűtve t álaljuk. A rózsavizet felcserélhetjük, 3 ek citromlével, vagy pépesített eperrel, málnával, vagy igény, és ízlés szerint bármilyen gyümölccsel!
Alu Narial Raita (kókuszos burgonyasaláta)
6 db közepes burgonya 4 dl joghurt 2 kávéskanál só 100 gr kókuszreszelék 1 ek. Növényi olaj 1 kávéskanál fekete mustármag 1 ek friss reszelt gyömbér 1 hegyes erős zöldpaprika 2 kemény érett paradicsom néhány szál petrezselyem zöld.
A burgonyát héjában puhára főzzük. Meghámozzuk, kockára vágjuk, lehűtjük. A joghurtot, a sót és a kókuszreszeléket összekeverjük. Az olajat felforrósítjuk, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot (tegyél a tetejére fedőt)). Amikor a pattogás abbamarad, beleszórjuk a gyömbért és a zöldpaprikát. Néhány percig pirítjuk, majd beleöntjük a kókuszos joghurtba. Hozzákeverjük a burgonyát. Cikkekre vágott paradicsommal és petrezselyem zöldjével tálaljuk! (elkészítési idő 35 perc)
Én ezt nagyon szeretem nagyon különleges íze van!