Édes-savanyú leves:
Pulyka vagy csirkehús ízlés szerint mell, vagy bőre nélküli combfilé. Ebből húslevest készítünk.
Étkezők számától függően változik a mennyiség, ezért azokat nem írom le.
Kb. fél kg húshoz, az alábbi zöldségek kellenek.
2 sárgarépa, 2 fehérrépa, egy kisebb fej zeller, 10 db gomba, 1 brokkoli rózsa, 1 kisebb póréhagyma
(vagy egy fél) 3-4 gerezd fokhagyma,1 kanál méz, 1 kanál szójaszósz, 1 citrom leve, só, bors.
A keményebb zöldségeket, felkarikázom, vagy julienne-re vágom, és kevés olívaolajon párolom.
Amikor már kicsit megpuhult, hozzáadom a felkarikázott póréhagymát és az apróra vágott
fokhagymát. Legvégén pár percre beledobom a brokkoli rózsát apróra szedve, és a gombát vékony
csíkokra vágva és a mézet is hozzákeverem. Picit még összepárolom, majd az egészet beleöntöm a
húslevesbe. Ha kell még utánasózok, borsozom (figyelem a szójaszósz sós! ) és felforrás után beleöntöm a szójaszószt,
Majd, az egy citrom levét. Az egészet még egyszer felforralom.
Chilis szárnyas leves rizs tésztával és tenger gyümölcseivel exlusive:
Hozzávalók:
4 főre: 1500 ml szűrt gyöngytyúk leves, 4 db óriásgarnéla , 200g tenger gyümölcsei , szójaszósz, chili,
50 g friss gyömbér, 60 ml olaj, 80 g rizsmetélt
Elkészítés:
Feltesszük az átszűrt kristálytiszta levest főni, hozzáadjuk a rizstészta metéltet, tenger gyümölcseit
a tisztított óriásgarnélákat. Chili paprikával, metéltre vágott gyömbérrel és szójaszósszal ízesítjük,
4-5 perc alatt készre főzzük. Levesestányérba helyezzük, rámerjük a forró levest, és elosztjuk a tenger gyümölcseit.
Tavaszi zöldségleves:
Hozzávalók:
Két sárgarépa, melyen a zsengébb leveleket meg hagyjuk, ha van neki, két gyökér, rajtahagyva a zöldet,
egy liter erőleves, egy kanál olvasztott zsír, másfél kávéskanál só, fél kávéskanál sze vegyeta.
Előkészítés: a meghámozott zöldséget hosszában négyfelé vágjuk, forrásban lévő vízbe rakjuk, és három
percig benne hagyjuk. Ezután kivesszük és hagyjuk megszáradni.
Főzés: az erőlevest fölforraljuk, beletesszük a zöldséget, húsz percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott
zsiradékot, a sót és az ételízesítőt. Összekeverjük, két percig még a tűzön hagyjuk, majd tálaljuk.
Sült paradicsom és kaliforniai paprika leves:
Hozzávalók: 2 csésze paradicsom, nagyobb kockára vágva, 3 csésze pritamin paprika, nagyobb kockára vágva,
0,5 nagy fej édes hagyma, kisebb kockára vágva, 2 csésze csirke- vagy zöldségleves felmelegítve, 2 ek olivaolaj,
Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
190 fokra melegítsd elő a sütőt. Teríts 2 réteg sütőpapírt a tepsibe. Tedd rá a hagymát, paradicsomot és a paprikát.
Süsd a zöldségeket addig, amíg a szélük kicsit megbarnul (kb. 45 percig). A zöldségeket a meleg levessel simára
turmixoljuk. Tálaláshoz melegítsük újra, ha szükséges. Keverjük hozzá az olajat. Fűszerezd ízlés szerint.
Tejszínes pulykaragu leves:
HOZZÁVALÓK: Olívalolaj, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg pulykamellfilé, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 evőkanál rizsliszt,
1 csokor petrezselyem, 1 dl növényi tejszín, 4 dkg szeletelt-pirított mandula
1 kis csokor friss turbolya, só, őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
Az olívaolajba futtassuk meg az aprított hagymát, majd adjuk hozzá a kockákra vágott pulykamellet, a répákat,
és közepes tűzön pirítsuk 4-5 percig. Szórjuk meg a liszttel, és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy 2-3 ujjnyira ellepje.
Amikor felforrt, lassú tűzön főzzük puhára a húst és a zöldségeket. Közben ízesítsük sóval, borssal, petrezselyemmel,
majd mielőtt levesszük a tűzről, öntsük bele a kevés forró lével elkevert tejszínt. Most már ne főzzük tovább. Tálaláskor a forró tejszínes levest szedjük tányérokba, majd szórjuk
meg a pirított mandulával és az aprított turbolyával.